Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gratz: Predloženim izmjenama Zakona o radu, Vlada upropaštava jedinu reformu

Preuzmite sliku

Na prijedlog izmjena Zakona o radu, koji je uputila Vlada Federacije, zastupnik Naše stranke Dennis Gratz uputio je pet amandmana.

„Amandmani, koje sam uputio, idu u smjeru sprečavanja Vlade da unese loše odredbe u postojeći Zakon o radu, koji je jedini dobar zakon u mandatu Novalićeve Vlade. U suštini, nakon donošenja postojećeg Zakona o radu, Vlada Federacije nije ponudila nijedno produktivno rješenje, a paradoksalno – sada želi poništiti i taj pozitivni zakonski tekst. Ovakav red radnji dokazuje da ova Vlada, čiju volju kroje SDA, SBB i HDZ, nema hrabrosti da ide u ozbiljne reforme, i svaki njen korak naprijed prate dva koraka nazad“, kaže Gratz.

Glavni amandman, koji je uputio zastupnik Naše stranke, tiče se člana 7. koji propisuje način određivanja minimalne plate u Federaciji.

„Predloženim izmjenama Vlada želi uzeti sebi za pravo da, bez obaveze da postigne dogovor sa poslodavcima i radnicima, odlučuje o iznosu minimalne plate u Federaciji, bez ikakvih ograničenja. U Zakonu o radu, koji smo imali dosad, ovo nije bio slučaj i nedopustivo je da Vlada daje lošiji prijedlog od postojećeg. U cilju zaštite radnica i radnika u Federaciji, tražim da najniža plata prati rast indeksa potrošačkih cijena, tako da kada cijene rastu rastu i plate“, kaže Gratz.

Gratz dodaje da „ako pristajemo na činjenicu da se tržište i ekonomska situacija mijenjaju, onda i Vlada mora to uzimati u obzir kad odlučuje o najnižim primanjima radnika“.

„Drugi amandman ide protiv Vladinog prijedloga da smanji novčanu kaznu za poslodavce koji ne isplaćuju plate u zakonskom roku. Zakon o radu, koji smo usvojili, propisuje visoke kazne za nesavjesne poslodavce, koji ne isplaćuju radnike. Vlada želi smanjiti te kazne na tako mizeran nivo, da će kažnjavanje izgubiti svoj smisao i neće imati nikakav uticaj na sprečavanje ovakvih praksi koje su loše ne samo za radnike, nego i za budžet i državne fondove“, kaže zastupnik NS-a.

Gratz dodaje da je „posebno poguban nedefinisan termin, kojim Vlada sugeriše da poslodavci mogu kasniti s platama iz “opravdanih razloga”. Šta znači opravdan razlog? To ne postoji trenutno u Zakonu o radu i tražimo od Vlade da izbriše tu izmjenu iz svog Prijedloga. Kao i prilikom donošenja postojećeg Zakona o radu i ovaj put glas Naše stranke će biti uvjetovan time da li će nam usvojiti amandmane ili ne. Nećemo glasati za unošenje loših odredbi u dobar zakon“, zaključio je Gratz. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje