Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Granični prelazi uskoro bi mogli biti zatrpani: Sva policija BiH premala za krijumčare ljudi

Preuzmite sliku

U Informaciji o stanju sigurnosti na području Kantona, koju je MUP USK-a dostavio Skupštini USK-a, navedeno je da su tokom 2020. godine evidentirana 33 krivična djela počinjena na štetu migranata, od čega se 20 odnosi na krijumčarenje osoba.

Za sada nezvanično postoje informacije da je krijumčarenje u porastu. U prilog tome govori podatak iz izvještaja FMUP-a za juni ove godine, u kojem se navodi da je broj akcija policije vezanih za krijumčarenje ilegalnih migranata u USK-u bio 38, dok je u Sarajevskom otkriveno pet, a u Livanjskom kantonu je bila jedna akcija na suzbijanju krijumčarenja ljudi. Ostali kantoni tog mjeseca nisu bilježili takve pojave.

Kvalitet prije svega

Pripadnici FUP-a su i u četvrtak u Bihaću lišili slobode državljanina Afganistana koji je prema operativnim saznanjima sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini bio prijetnja po nacionalnu sigurnost, a nezvanično se spominje da se radi o većem krijumčaru ljudi.

FUP je imao operativna saznanja, a akcija je izvedena dok se dešava kriza u Afganistanu i domaća javnost se plaši posljedica novih talasa migranata.

Tokom našeg obilaska prelaza Ripač-Užljebić. izbrojali smo 17 automobila parkiranih pored granice, koje je Granična policija izuzela od krijumčara migranata. Radi se o kvalitetnim i skupljim vozilima, među kojima ima i novijih modela Mercedesa, Audija i BMW-a. Neka tu stoje mjesecima i niko ih ne traži nazad.

Naime, svaki put kad policija prekine jedan krijumčarski lanac, na drugom mjestu se organizuje novi, dok se izuzeta vozila gomilaju na granicama i tu će uskoro zbog ograničenosti prostora, predstavljati problem.

Naša najbolja policijska jedinica Agencija za istrage i zaštitu, SIPA, zaslužna je za niz većih akcija hapšenja krijumčara. Prema javno dostupnim izvještajima SIPA, 2020. godine oni su radili na 55 predmeta krijumčarenja ljudi, od čega je 28 okončano, podnijeli su izvještaj o počinjenju za 41 osobu za ukupno 32 počinjena djela krijumčarenja.

Strah zbog Afganistana

– To su samo naši podaci, ali morate imati u vidu da gotovo sve policijske agencije imaju svoj broj predmeta iz ove oblasti i svi ih dostavljamo državnom Ministarstvu sigurnosti, koje ima zbirne izvještaje, uputila nas je Jelena Miovčić, portparol SIPA. Međutim, u posljednjem izvještaju o radu Ministarstva sigurnosti BiH nema takvih podataka.

– Konkretni izazovi 2020. su migrantska kriza, pandemija Covid-19 i svakodnevni izazovi koje donosi tempo harmonizacije propisa sa Evropskim pravnim naslijeđem, poboljšanje tehnologije i jačanje međunarodne suradnje, te nedostatak i sporost u donošenju zakonskih, podzakonskih akata i međunarodnih ugovora, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Koordiniranje svim agencijama dovoljno je zahtjevno za sebe, ali koordinacija sa međunarodnim faktorima, kao i Covid-19, ometaju naše institucije da budu efikasnije. U međuvremenu strah građana BiH od novog talasa migranata zbog afganistanske krize postaje sve realniji. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje