Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Granični prelaz Maljevac i dalje blokiran, na hrvatskoj strani se podiže ograda (VIDEO/FOTO)

Granični prelaz Maljevac u Velikoj Kladuši i dalje je blokiran, a situacija s migrantima iz trenutka u trenutak je sve napetija. 

Dnevni avaz javlja da se na hrvatskoj granici podiže ograda, a u međugraničnom pojasu granična policija BiH ograničava kretanje.

Dnevni avaz piše da je troje migranata povrijeđeno u naguranjavnju s graničnom policijom. Povrijeđenim migrantima medicinsku pomoć pružili su i pripadnici organizacije “Ljekari bez granice”.

Broj migranata postepeno se povećava, jer im se pridružuju nove grupe, koje dolaze iz različitih prihvatnih centara, navodi portal Faktor.ba.

Trenutno su najviše ugroženi djeca i mladi. Prema posljednjim informacijama, djeca su gladna i iznemogla.

Prema osljednjim dostupnim podacima, u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine do 20. oktobra ušlo oko 19.500 migranata, a pripadnici granične policije istovremeno su uspjeli spriječiti ulazak oko 13.300 migranata.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić upozorio je kako je ključni problem i dalje isti: Srbija i Crna Gora zapravo popuštaju migrante u BiH, a uglavnom odbijaju provoditi sporazume o readmisiji uz obrazloženje kako nema dokaza da su migranti koje presretne policija na bosanskohercegovačkoj strani ikada registrirani na njihovom teritoriju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,