Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradsko vijeće prekinulo sjednicu: Odgođen izbor gradonačelnika Mostara

Preuzmite sliku

Mostar na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća nije dobio novog gradonačelnika, iako je ova tačka ujedno bila posljednja na dnevnom redu sjednice. Ukupno 35 vijećnika, uključujući i Bošku Ćavar koja je glasala putem videolinka, biralo je između Irme Baralije (prijedlog BH bloka i PMP-a), Zlatka Guzina (prijedlog Koalicije za Mostar) i Marija Kordića (prijedlog HDZ-a BiH), ali je sjednica na koncu prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su sjednicu napustili vijećnici Koalicije za Mostar.

Vijećnici probosanskih stranaka Adil Šuta, Arman Zalihić i Salem Marić na početku su insistirali da glasanje od prvog kruga bude javno, dok je Slaven Bevanda (HRS) bio zagovornik tajnog glasanja. Na kraju je većinom glasova (tri protiv i jedan suzdržan) odlučeno da se glasa javno, javlja Anadolu Agency.

Mario Kordić (HDZ BiH) u prvom krugu dobio je 14 glasova, i to od vijećnika HDZ-a BiH i Koalicije “Ostajte ovdje”, Zlatko Guzin osvojio je 11 glasova (sve vijećnici Koalicije za Mostar), dok je Irmu Baraliju podržalo pet vijećnika BH bloka. Vijećnici PMP-a i HRS-a bili su suzdržani (ukupno pet vijećnika).

Nijedan od kandidata nije dobio potrebna 23 glasa, nakon čega se trebalo pristupiti drugom krugu u koji su prošli Kordić i Guzin, s obzirom na to da je Baralija s najmanjim brojem osvojenih glasova otpala u prvom krugu.

Vijećnik Koalicije za Mostar Adil Šuta zatražio je potom prekid sjednice, s ciljem da se do drugog kruga, odnosno nastavka sjednice, “dogovori bolja većina” za prvog čovjeka grada, te da se on izabere “hladnih glava”. Suprostavili su se Slaven Bevanda (HRS) i Miroslav Grubišić (HDZ BiH), a nakon glasanja, s obzirom na to da je 14 vijećnika bilo “za”, 11 suzdržanih i 10 “protiv”, odlučeno je da se sjednica ipak nastavi (potrebna je bila dvotrećinska većina od 23 glasa).

Nakon toga, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu te je zatražena petominutna pauza.

Potom je za govornicu izašao Arman Zalihić (BH blok) kazavši da ne postoji kvorum, te da se sjednica mora prekinuti. Naveo je i da je sve igrokaz, uz prijedlog da se sjednica nastavi 10. februara u 13 sati, što je većinom glasova prihvaćeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje