Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo inicijativu za uklanjanje spomen ploče Ratku Mladiću

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa 20 glasova ZA usvojena je inicijativa vijećnice Alme Čengić kojom se zahtjeva od Ureda visokog predstavnika da naloži skidanje spomen ploče osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću sa ulaza na područje općine Novo Sarajevo.

Vijećnica Stranke demokratske akcije Alma Čengić je pozivajući se na Odluku visokog predstavnika broj 26/21 kojom je donesen Zakon o dopuni Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine kojim je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocid zajedno sa ostalim vijećnicima poslala jasnu poruku da Grad Sarajevo neće dozvoliti postojanje spomenika zločincu koji ga je četiri godine uništavao te prouzrokovao najveći zločin na područiju Evrope od Drugog svjetskog rata.

– S obzirom na nedostatak mogućnosti direktne intervencije, ova inicijativa predstavlja apel Uredu visokog predstavnika da osigura provođenje norme koju je donio. Grad Sarajevo ima nultu stopu tolerancije za presuđene ratne zločince – naglasila je vijećnica Čengić. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje