Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Kordić o zabrani osvjetljavanja Starog mosta za podršku Palestini: Ne želimo se svrstavati na bilo čiju stranu

Preuzmite sliku

U fokus domaće javnosti, proteklih je dana došla priča iz Mostara, a riječ je o davanju podrške Izraelu i Palestini. Kako je ranije navedeno, neformalna grupa građana Mostara okačila je u srijedu navečer zastavu Palestine na Stari most, u znak podrške narodu te države.

Za takvo nešto nisu imali odobrenje Gradske uprave i gradonačelnika Kordića, ali su uprkos tome ostvarili svoj cilj. Sa druge strane, dio građana Mostara dao je otvorenu podršku Izraelu, prije svega putem društvenih mreža, a neki mediji su prenijeli vijest da je jučer u zapadnom dijelu grada, navodno, postavljena i velika zastava tzv. Herceg-Bosne što je, valjda, trebao biti simbol podrške Izraelu.

– Uprkos tome da smo zaprimili zahtjev za osvjetljavanje Starog Mosta i za Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, odlučili smo odbiti sve te zahtjeve iz nekoliko razloga, rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

On je naveo da u Gradskoj upravi nisu željeli polizirati bilo koje objekte u njihovom gradu.

– Prvo, prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine spomenici pod zaštitom UNESCO-a ne bi se smjeli dovoditi u bilo kakav politički kontekst i to je priča oko Starog Mosta koji jest pod zaštitom UNESCO-a. S druge strane, postoje objekti koji nisu pod zaštitom, ali smo odlučili ne praviti bilo kakvu razliku niti politizirati bilo koji objekt u našem Gradu, kaže Kordić.

Kordić tvrdi da želja za “nesvrstanošću” apsolutno ne znači manjak empatije građana Mostara.

– Naravno da to sto nećemo pristajati na bilo kakvo politiziranje naših objekata, a posebno ne svrstavati se na bilo čiju stranu u nekim sukobima, ne znači da nemamo empatiju prema svim žrtvama u bilo kojem sukobu. Upravo suprotno, suosjećamo sa svim žrtvama i naša je želja da svi ratni i svaki drugi sukobi prestanu, zaključio je Kordić. (Bild.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje