Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani Sarajeva odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

Tri kombija s tabutima devet žrtava genocida u Srebrenici stigla su u glavni bh. grad. Kao i prethodnih godina zaustavili su se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i građani odali počast stradalima u genocidu. Kombiji s posmrtnim ostacima potom nastavljaju put ka Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, gdje će u subotu, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava i mnogobrojnih građana, bili su i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo i ministri u Vladi KS, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i brojni drugi zvaničnici.

Kada su se pojavili kombiji sa tabutima, glavnu ulicu u Sarajevu ispunili su tuga i tišina, koju su prekidali jecaji brojnih građana, porodica žrtava, prijatelja i rodbine, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva. Žrtve su ispratili suzama u očima i učenjem Fatihe pred njihove duše. Mnogi građani su prišli kombijima s posmrtnim ostacima i stavili cvijet u znak počasti za žrtve genocida.

Kombiji koji prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu, počinjenom 11. jula 1995. godine na području Srebrenice, prekriveni su državnom zastavom BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida, kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop u subotu, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Konvoj je jutros krenuo iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995, a njegov dolazak u Potočare očekuje se danas iza 16 sati.

U pratnji policije i građana, kombiji s devet tijela ubijenih Srebreničana, također su se zaustavili i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vate, tržnice Markale, a potom su nastavili put prema Potočarima.

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici održava se uz poštivanje epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Iz Organizacionog odbora obilježavanja 25. godišnjice uputili su apel svima koji su planirali da 11. jula dođu u Srebrenicu da to urade nekog drugog dana, kako bi mogli iskontrolisati i ispoštovati sve mjere koje su trenutno na snazi. Također, odlučili su da se komemoracija održi u dva dijela. Tako će u dva navrata komemoraciji moći da prisustvuje po 50 ljudi, i to samo oni koji su dobili poziv i koji su odgovorili da će doći. Vjerskom dijelu programa, koji se odvija u sakralnom dijelu Memorijalnog centra, prisustvovaće samo članovi porodica čiji se najmiliji kopaju. Ove godine kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine. Porodice pet žrtava su odustale zato što nisu bili u mogućnosti da dođu, jer su spriječeni mjerama i problemima koji je izazvala pandemija koronavirusa.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Salko (Ahme) Ibišević, rođen 1972. godine. On je u momentu ubistva imao 23 godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u opštini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će se ukopati je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano četiri godine kasnije iz masovne grobnice u Kozluku.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali te žrtve nisu zvanično identifikovale porodice. S druge strane identifikovano je još 37 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti njihovog skeleta. Porodice šest žrtava dale su saglasnost za ukop njihovih najmilijih naredne 2021. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje