Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani neće dozvoliti gradnju mini hidrocentrala na rijeci Volujak (VIDEO)

Preuzmite sliku

Da ljudi postaju sve svjesniji potrebe očuvanja prirode najbolje su pokazali mještani Kruščice iz Viteza, izborivši se da se na rijeci Kruščici ne grade mini hidroelektrane. Gotovo identičan slučaj bilježimo i u Prozoru/Rami, gdje su ekološka udruženja i mještani protive, kako ističu, uništenju rijeke Volujak.

Netaknuta priroda i tok ove nevjerovatno čiste i sačuvane rijeke mogli bi biti trajno uništeni ako se obistine najave i započne izgradnja mini hidrocentrale na ovoj lokaciji, upozoravaju iz lokalnog ekološkog udruženja.

Mišljenje aktivista lokalnog udruženja dijele i mještani sela koja gravitiraju rijeci Volujak, ali i njenim pritokama na kojim su takođe planirane izgradnje mini hidrocentrala. Mještani su odlučni da se bore, kako kažu, za biser koji godinama ljubomorno čuvaju.

– Mi smo to rekli i u jednoj javnoj raspravi koja je ovdje nedavno održana. Mi smo isključivo protiv toga, mi to nećemo dozvoliti, iskoristićemo sva sredstva da sačuvamo ovaj biser prirode, ovo je netaknuta priroda, a malo gdje je ima u Evropi ovakve – ogorčeno priča Mesud Hero, stanovnik mjesne zajednice Šćipe.

Izgradnjom mini hidrocentrale na rijeci Volujak moglo bi biti ugroženo i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe na tom području.

Aktivisti lokalnog ekološkog udruženja upozoravaju da je studija urađena uz brojne slučajne ili namjerne propuste na koje će ukazati i u sudskim procesima, koji su, čini se, neminovni u ovom slučaju.

Ono što ide u prilog aktivistima za zaštitu Volujka jesu već pokrenuti sudski procesi oko imovinsko-pravnih odnosa, koji bi mogli znatno usporiti, ali i zaustaviti planiranu gradnju mini hidrocentrale na rijeci Volujak. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje