Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Građani Bihaća dežuraju pred Birom

Preuzmite sliku

Ispred bivše tvornice Bira u Bihaću okupljeno je nekoliko desetina građana koji i po kiši dežuraju zbog odluke Vijeća ministara BiH da se migranti s Lipe prebace u ovaj objekat koji je služio kao prihvatni centar za migrante do 30. septembra 2020. godine.

Građani Bihaća razočarani odlukom Vijeća ministara BiH, ali jasno poručuju da neće dozvoliti dolazak migranata. Isto su poručile i kantonalne vlasti i lokalna vlast. Vode se odlukom Skupštine USK da se Bira zatvara i da je prihvatni centar Lipa, piše Patria.

“Mi smo odlučili da im ne dozvolimo ulazak po cijenu svojih života. Ovo nije jedini objekat u BiH u kojem se mogu smjestiti migranti. Nisam u ratu dao svoj život ovdje ću ga položiti. Ne može se praviti diskriminacija po kantonima. U RS-u ne može, a u našem kantonu može”, kažu stanovnici BIhaća.

Oni se okupljaju već 90 dana pred Birom kako ne bi ponovo bio otvoren ovaj centar.

Operativna grupa jutros je donijela nekoliko zaključaka kojim pozivaju državne institucije da preuzmu sve aktivnosti i osposobe prihvatni centar Lipa tako što će prenijeti kontejnere za smještaj iz Bire. Također su pozvali nadležna tužilaštva da ispitaju postupanje Službe za poslove sa strancima, Ministarstva sigurnosti prilikom nekoordiniranih pokušaja relociranja migranata sa Lipe van teritorije USK čime je usložnjena zdravstveno-epidemiološka i sigurnosna situacija na području USK i time prouzrokovana ugroženost života ilegalnih migranata. Tražimo da se preispita zakonitost odluka Vijeća ministara BIH u pogledu proglašavanja privremenih prihvatnih centara na području USK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,