Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Građani BiH Sirijcima poslali 500 tona mesa, poznate cijene ovogodišnjih kurbana

Putem Merhameta građani BiH su u protekle četiri godine izbjeglicama iz Sirije koji se nalaze u Turskoj poslali 500 tona mesa, rekao je za Fokus.ba glasnogovornik Merhameta Ruždija Adžović.

Kurban-bajram se obilježava u utorak 21. augusta, a Adžović navodi da će se i ove godine provoditi akcija „Bosanski kurban“. Cilj akcije je da se obezbijede neophodne količine mesa za Merhametove javne kuhinje.

„Akcija ‘Bosanski kurban’ traje do 20. augusta 2018. godine, a vrijednost domaćih kurbana je 350 KM. Merhamet istovremeno provodi i akciju ‘Australijski kurban’. Kurbansko meso iz Australije i ove godine je namijenjeno izbjeglicama iz Sirije u izbjegličkim kampovima u Turskoj. I ove godine cjelokupni kontigent kurbana iz Australije biće upućen sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Akcija ‘Australijski kurban’ traje do 18. augusta 2018. godine, a vrijednost australijskih kurbana je 270 KM“, rekao je Adžović za Fokus.ba.

Sagovornik je dodao da Merhamet akcijom “Kurban” istovremeno pomaže domaće poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, migrante iz Sirije i drugih zemalja, brojna udruženja i socijalne ustanove.

„Donacije za nabavku kurbana mogu se priložiti u svim regionalnim odborima ‘Merhameta’ i u sjedištu društva u Sarajevu“, kazao je Adžović.

Građani koji sami žele kupiti kurban kod uzgajivača, moći će birati između različitih veličina odnosno kilaže, što diktira cijenu.

Pojedini uzgajivači prodaju kurbana nude cijelim tokom godine, a cijene se kreću od 180 do 500 KM.

U ponudi je i dostava živog kurbana na adresu, a određeni uzgajivači nude i uslugu klanja i distribuiranja mesa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,