Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Građani BiH izloženi krađi identiteta: Provjerite da li su vam zloupotrebljeni podaci za glasanje na Općim izborima

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ zabilježila je veći broj prijava građana o zloupotrebi njihovih ličnih podataka u svrhu prijava za glasanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. oktobra 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je krivično djelo prema krivičnom zakonodavstvu BiH i Koalicija apeluje na nadležne organe da reaguju, provedu opsežnu istragu i sankcionišu počinioce i nalogodavce.

”Pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da javno objavi birački spisak građana registrovanih za glasanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu ličnih podataka građana,i ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države za koju su građani prijavljeni za glasanje putem pošte”, naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ”Pod lupom”.

Koalicija „Pod lupom“ poziva sve državljane BiH, bez obzira na to da li imaju prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici CIK-a provjere gdje su registrovani za glasanje na linku. Sve moguće zloupotrebe ličnih podataka u svrhu izborne prevare građani BiH mogu prijaviti CIK-u i Koaliciji „Pod lupom“.

Za predstojeće Opće izbore više od 77.000 birača registrovano je za glasanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u svrhu glasanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali a koja se odnosi na glasanje putem pošte. Još u maju i junu mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH a gdje je uslov za učešće u nagradnoj igri bio da građani pošalju slike lične karte sa obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za lične podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama.

Pored navedenog, CIK je odbio više od 9.000 prijava za glasanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima su ranije isporučeni i pogrešni glasački listići za pojedine nivoe vlasti za glasanje putem pošte.

”Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrovani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršioce ovih krivičnih djela”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjećaju sve građane Bosne i Hercegovine da sve uočene nepravilnosti u izbornom procesu prije izbornog dana i na izborni dan mogu prijaviti na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje