Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Građanima čija prijava dovede do hapšenja i optužnice nagrada 1.000 dolara

Preuzmite sliku

Predstavnici nevladine organizacije “Crime stoppers” iz Sjedinjenih Američkih Država danas su u Banjaluci predstavnicima policija iz regiona predstavili projekat “Crime Stoppers”, javlja Anadolu Agency (AA).

Jim Fuda, direktor Službe za sprovođenje zakona objasnio je da se radi o aplikaciji koja se uspješno koristi u SAD-u i Kanadi.

“To je način da građani mogu anonimno da prijave međunarodni kriminal organizaciji “Crime stoppers” koja će prijavu proslijediti policiji”, rekao je Fuda.

Prilikom slanja dojave građani dobijaju broj i ako njihova dojava dovede do hapšenja i podizanja optužnice dobiće 1.000 dolara od ove organizacije. Prijave se mogu slati za slučajeve iz oblasti trgovine ljudima, terorizma, narkotika, nezakonite trgovine ili trgovine oružje.

Aplikacija je od danas na web adresi www.p3tips.com, a osim Bosne i Hercegovine obuhvaćene su Srbija, Hrvatska i Slovenija.mPrilikom dojava moguće je dodati i video zapise, audio zapise i fotografije.

“Od kako smo počeli da koristimo ovu aplikaciju u SAD-u naše dojave su se utrostručile a hapšenja udvostručila”, kazao je Fuda.

Ponovio je da su prijavitelji potpuno zaštićeni jer niko, pa ni policija ne zna ko su oni, obzirom da prilikom prijave dobiju samo broj.

“Ovo će podstaći i kriminalce da odaju druge kriminalce. Koncept funkcioniše i doveli smo ga na ovo područje”, rekao je Fuda i dodao da sve finasira organizacija “Crime Stoppers”.

Prezentacija je održana u prostorijama Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje