Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Građani Srebrenice: Hapšenje Orića je manipulacija pred 11. juli

Preuzmite sliku

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić uhapšen je jučer u Švicarskoj, a građani Srebrenice smatraju kako je riječ o manipulaciji s fokusom na vremensku odrednicu budući da je za mjesec dana, 11. jula, 20. godišnjica od genocida počinjenog u Srebrenici, piše Anadolu Agency (AA).

Orić je jučer u poslijepodnevnim satima priveden u švicarskom Bernu zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem.

Srebreničanin Vahidin Hodžić naglasio je kako je Orić i ranije putovao izvan granica BiH te kako nije imao problema budući da ga je 2008. godine Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu pravosnažno oslobodio svih optužbi.

“Ovo je pred 11. juli. On je izlazio vani i prije mjesec ili dva i nije bilo nikakvih problema. On je bio optužen, svoje je odležao što je bio kriv, ako je bio kriv. To je samo veća politika. Ovo je samo igra pred 11. juli”, kazao je Hodžić.

Da je jučerašnje hapšenje Orića povezano sa 11. julom smatra i Srebreničanin Bumedien Avdić. Prema njegovim riječima, spominjanje potjernica koje su povučene predstavljaju manipulaciju.

“To je još jedna manipulacija Bošnjaka i genocida. Ne znam šta da kažem, vidite da je blizu 11. juli, oni odmah počnu manipulisati sa nekim potjernicama. Svi znamo da je Hag Nasera oslobodio, da nije kriv”, istakao je Avdić.

Sramotna je činjenica da se hapse branioci BiH te da se i 20 godina nakon rata veličaju oni koji su činili zlodjela, smatra Srebreničanka Šuhra Malić iz Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.

“Žao mi je što je uhapšen. Neka odgovara ako je nekoga diraom ali ne treba njega prvog, a ove da ostave. Ljutim se na onog Košarca koji kaže da je Mladić naš heroj, kako će heroj ubiti tolike sinove BiH”.

Podsjećamo, Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za komadantima odbrane Srebrenice tokom rata u BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nespriječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,