Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Građani Sarajeva drugi put u dva dana pred zgradom kantonalne Vlade: Traže preuzimanje odgovornosti za lošu sigurnosnu situaciju

Stotinjak građana Sarajeva okupilo se danas, drugi put u posljednja dva dana, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) kako bi iskazali nezadoviljstvo sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Pogibija dvije studentice u Sarajevu u ponedjeljak, 10. oktobra, izazvala je reakciju bh. građana koji žele efikasniji rad policijskih snaga.

Okupljeni su istaknuli transparente sa napisima: “Vlast i policija, mito i korupcija”, “Ja sam sljedeći”.

Merjema Krupić, studentica na Pravnom fakultetu u Sarajevu, poručila je da je svim građanima BiH dosta ovakve situacije i da “ne boje korumpirane vlasti”.

Ključ problema je u pravosuđu i ovaj problem mora da se kvalitetno institucionalizira“, istakla je Krupić.

Katica Juhić, koja je nosila transparent “Ja sam sljedeća”, u izjavi pred okupljenim novinarima poručila je odgovornim u vlasti da podnesu ostavke jer nije dobra situacija u gradu.

Strah je i mene, ali i moju djecu. Djevojke koje su poginule su godišta moje kćerke i sina. Žao mi je što tako ginu“, rekla je Juhić.

Ranije je najavljeno da će danas uručiti zahtjeve na protokol Vlade i Skupštine KS u kojima će podsjetiti institucije šta su im zadaci i obaveze, a na adrese preostalih institucija iste zahtjeve će poslati u narednim danima, međutim, to se još nije desilo.

Sarajevo, kao i cijela zemlja, po ko zna koji put žale za žrtvama terora na gradskim cestama, a vlasti izbjegavaju odgovornost, kako za ovaj slučaj tako i za poboljšanje cjelokupne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo”, navedeno je u najavi današnjeg okupljanja.

Među zahtjevima objavljenim na društvenim mrežama uz najavu protesta nalazio se i onaj o neopozivoj ostavci premijera Vlade Kantona Sarajevo i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, smjena komesara policije KS-a, načelnika sektora uniformisane policije KS, komandira jedinice za saobraćaj KS i glasnogovornika MUP-a KS.

Također, istaknut je i zhatjev za hitnu tematsku sjednicu Skupštine KS-a o bezbjednosti, s ciljem formulisanja preporuka na osnovu kojih će Vlada KS donijeti hitan paket konkretnih mjera za značajno poboljšanje sigurnosne situacije.

Među zahjevima je i utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.

Od predstavnika iz Kantona Sarajevo u institucijama Federacije BiH i zvaničnika u institucijama države BiH, kako je navedeo u zahtjevima objavljenim uz najavu skupa, traži se pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja počinilaca saobraćajnih nesreća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje