Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Građani Sarajeva aplauzom pozdravili presudu Ratku Mladiću

Preuzmite sliku

Desetine građana Sarajeva okupilo se u centru grada kako bi uživo pratilo izricanje presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, koji je danas pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, javlja Anadolija.

Većina okupljenih ispred BBI centra pozdravila je aplauzom odluku Međunarodnog krivičnog suda Hagu koji je Mladića proglasio krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i za genocid u Srebrenici, a oslobodio po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Ipak, bilo je i onih koji odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala ne smatraju zadovoljavajućom, ali o tome nisu hteli govoriti pred kamerama.

Behija Ardagić, žrtva genocida u Srebrenici u kojem je izgubila sina i muža, presuda Haškog suda nije donijela ohrabrenje, a kako je kazala, Mladiću su trebale suditi samo porodice stradalih.

“Da vidi kako je bilo kada su naša djeca ginula zavezanih očiju, sa žicama na rukama. Njegov je život pri kraju. Osudili ga ili ne, njegovo je kratko, on je svakako prošao. Što nisu ostavili da mu mi krojimo presudu, da vidi kako je umrijeti na mukama. Njemu je hotelski smještaj, on ima sve. Ništa neće osjetiti, njega porodica posjećuje dok mi svoju djecu nećemo nikada više vidjeti”, rekla je Ardagić.

Među onima koji su pratili u centru Sarajeva izricanje presude Ratku Mladiću bio je i Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, koji smatra da se odluka Haškog tribunal treba prihvatiti iako je, kako je kazao, Ratko Mladić zaslužio strožiju kaznu o kojoj nije htio javno govoriti.

“Važno je da je u Srebrenici proglašen genocid. Trebalo je i u drugim općinama, ali ne treba oko toga praviti tenzije. Trebamo stišavati, treba nama zajednički živjeti dalje. Naravno on je zaslužio daleko više nego to”, rekao je Pejić za AA.

Presuda je, prema njegovim riječima, mala satisfakcija za preživjele ali ipak potvrđuje ko je napravio zlodjelo i počinio genocid.

Presuda Sudskog vijeća Haškog tribunala ugodno je iznenadila Šerifa Bisera, jednog od učesnika Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije, koji smatra da je Evropa reagovala na pravi način.

On, međutim, vjeruje da za zločine u BiH trebaju odgovorati inicijatori agresije.

“Mladić je periferija, on je samo instrument i izvršavao naređenja. Malo se govori o onima koji su inicirali pokolj i agresiju. Mislim da to nije u redu, da glavnog začetnika u ono vrijeme, a to su JNA i Srbija, nema. Danas će vjerovatno nekome doći do svijesti da konačno osudi i pravog krivca pronađe”, rekao je Biser.

Smatra da će odluka Haškog tribunala doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH.

“Ovi kod nas koji negiraju genoci valjda će ovo da ih opameti, i ako ništa da šute i da ne govore da nije genocid”, poručio je Biser.

Inače, ovo je prvostepena odluka sudskog vijeća na koju postoji pravo žalbe, a izricanje presude obilježila je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo.

Suđenje Mladiću počelo je maja 2012, godinu dana nakon što je on, krajem maja 2011, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje