Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gračanica: Spreča se izlila i poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta

Preuzmite sliku

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Hidrometeorološki podatci (HMS Bukovčić Tuzla): Temperatura: 0°C, Vlažnost: 96%, Pritisak: 984 hPa, Količina padavina: 11,8 l/m2.

Na brani HA Modrac u 07,00 sati iznosio je 199,02 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,3 m3/s.

M – 18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom, u mjestu Seljublje, zabrana prolaska za teretna vozila preko 3,5 tone.
M – 4 Tuzla – Šićki Brod u naselju Drežnik, radi izvođenja sanacionih radova otežano saobraćanje, u upotrebi obilaznica u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M – 4 Simin Han – Kalesija Zbog aktiviranog klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta (u Babajićima) u funkciji obilaznica preko Dubrava.

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 11.03.2015 odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Lukavac, Cerik i Mobilna:Gračanica, a kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu BKC. Kvalitet zraka na lokalitetu Bukinje za dan 11.03. se ne može ocijeniti.

U protekla 24 sata, vatrogasne jedinice na području TK su pored nekoliko tehničkih i par intervencija na kontejnerima imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to PVJ Tuzla koja je ugasila požar na niskom rastinju u naselju Simin Han.

Na području općine Doboj Istok trenutno je pod vodom oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između rijeke Spreče i magistralnog puta M4.

Općina Gračanica Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je u porastu, jutros u 07,00 sati iznosi 319 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm). U odnosu na mjerenje jučer u 07 sati veći je za 18 cm.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Općina Kalesija U naselju Ibraliću lokalni potok se izlio i poplavio jedan stambeni objekat.

Općina Čelić Prema izvještaju OSCZ Čelić došlo je do raktiviranja starog klizišta u naselju Muratovići, MZ Donji Humci koje ugrožava dva stambena objekta i lokalni put. Također u naselju Mahale, MZ Čelić, klizište ugrožava dva stambena objekat i lokalni put.

Općina Gračanica U protekla 24 sata OSCZ Gračanica prijavljena su dva nova klizišta, od toga jedno u Gračanici koje ugrožava jedan stambeni objekat i jedno u naselju G. Miričina koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Gradačac U protekla 24 sata OSCZ Gradačac prijavljena su tri nova klizišta. Klizište u naselju Rajska ugrožava jedan stambeni objekat, klizište u naselju Zelinja Srednja ugrožava jedan stambeni objekat i klizište na poljoprivrednom zemljištu u naselju Međiđa Srednja.

Općina Kalesija Prema izvještaju OC SCZ Kalesija u protekla 24 sata prijavljena su 3 nova klizišta. U naselju Dedajići jedno staro i jedno novo klizište ugrožavaju 4 stambena objekta, u MZ Brda došlo je do pokretanja jednog novog klizišta. U naselju Paraći klizište ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Srebrenik U protekla 24 sata OSCZ Srebrenik prijavljeno je jedno klizište u Špionici Centar gde je ugrožen jedan stambeni objekat (kuća).

Općina Sapna Prema izvještaju OSCZ Sapna reaktivirana su dva stara klizišta u naselju Goduš. Uslijed djelovanja klizišta na ulazu u naselje Goduš, regionalni put Sapna – Teočak je u potpunosti u prekidu.

Klizište u naselju Goduš je prekinulo vodosnabdijevanje za oko 50 domaćinstava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje