Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gračanica: Poplavljeno preko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču

Preuzmite sliku

Prema izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, nivo rijeke Spreče u Gračanici, na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07.00 sati iznosio je 348 cm(redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm).

Inače, na području općine Gračanica poplavljeno je preko 80 hektara zasijanog i obradivog poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču.

U protekla dva dana jako nevrijeme praćeno gradom veličine klikera je zabilježeno u MZ Rašljeva, gdje su “stradali” poljoprivredni usjevi, od bujica su “stradali” propusti na više mjesta u MZ Prijeko Brdo,  MZ Lohinja kao i U MZ Orahovica. Bujica je odnijela posipni materijal, a “stradali” su i lokalni asfaltni putevi potkopavanjem.

Od jakih kiša, pljuskova, i ostale mjesne zajednice na području općine Gračanica imale su problema sa bujičnim vodotocima. U MZ Lohinja jedan stambeni objekat je poplavljen, a prekinute su i vodovodne cijevi na lokalnom vodovodu u pomenutoj mjesnoj zajednici.

U dane 4. i 5. juna, angažovana je mehanizacija u više mjesnih zajednica na čišćenju poplavljenih dvorišta, infrastrukturnih objekata, propusta, mostova, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija.

Ekipe Službe Civilne zaštite su ova dva dana obilazile teren, “snimale” situaciju i preduzimale mjere zaštite i spašavanju materijalnih dobara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,