Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gračanica, po svim ekonomskim parametrima, privredno najrazvijenija lokalna zajednica u TK

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade TK, predvođena premijerom Kadrijom Hodžićem, boravila je danas u Gračanici.

Konstatirano je da je Gračanica, po svim ekonomskim parametrima, privredno najrazvijenija lokalna zajednica u TK. Tom prilikom razgovarano je o projektima izgradnje deponije, okončanju izgradnje sportske dvorane te projektima koji će spriječiti plavljenje rijeke Spreče. Premijer TK Kadrija Hodžić istakao je da je Gračanica pozitivan primjer dobrog odnosa s privrednicima te da bi trebali biti primjer i drugim lokalnim zajednicama TK.

Infrastrukturni projekti u Gračanici su mahom završeni, ali treba završiti radove na sportskoj dvorani. Tokom sastanka je naglašeno i da imaju problema s gradskom deponijom, ali i sa saobraćajem.

,,Informirali smo ih i o nekim od problema iz oblasti zdravstva, kao i vodosnadbjevanju za neke od mjesnih zajednica. Očekujemo za neke projekte podršku Vlade.”,  kazao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Probleme u Gračanici izaziva plavljanje rijeke Spreče. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović istaknuo je da je ove godine za čišćenje i produbljavanje te rijeke planirano 250 hiljada KM. Nedovoljno je iskorišten i projekt pomjene naknade poljoprivrednog zemljišta. U prošloj je godini za taj projekt Vlada TK izdvojila 1.900.000 KM, a realizirano je oko 200 hiljada. Kroz taj projekt moglo bi se pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji se bore s plavljenjem zemljišta. Resorno Ministastvo u fazi je izrade i projekata za utrošak novca od vodnih naknada.

,,Ono što ova vlada zaista želi u svom radu jeste da se uspostavi transparentnost i ravnomjerna raspodjela novca u TK.”, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović. Za Gračanicu kažu da je „od posla čaršija“. Uspješnu ekonomiju zasnivaju na partnerskom odnosu s privrednicima, a Vlada TK želi da takav model uspostave i ostale lokalne zajednice na TK.

,,Nikad privrednici od lokalnih vlasti nisu tražili pare, ali jesu tražili da otklanjamo „uska grla“ u rješavanju nekih pitanja.”, kazao je Nusret Helić.

Tokom boravka u Gračanica delegacija Vlade TK posjetila je i tri firme, a vlasnici tih firmi istaknuli su da je nedostatak radne snage veliki problem s kojim se bore. Privrednici su istakli i da je obrazovanju potrebna reforma. Vlada TK već je usvojila listu deficitarnih zanimanja koja će biti stipendirana u narednoj školskoj godini. Tu se neće stati.

,,Mi ćemo zaista sve učiniti, što je u našoj moći, da izvršimo potrebne reforme.”, kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković. Ove godine bit će ulaganja i u rekonstrukciju nekoliko školskih objekata u Gračanici. To se odnosi na zamjenu stolarije, krovova, rješavanje problema mokrih čvorova.

..Također, naveli smo i primjer dvije škole iz Gračanice koje su učesnici projekta ‘Pametne škole II’, čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti.”, navodi Baraković.

Intencija Vlade TK, naglašeno je danas, jeste ravnomjerno ulaganje u sve lokalne zajednice u TK-a. Podršku će dobiti svi projekti koji mogu pozitivno utjecati na razvoj TK-a, a iskustva iz Gračanice mogu se koristiti za razvoj drugih sredina. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,