Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Govor mržnje na internetu sve izrazitiji u BiH: Više se čitaju komentari nego objavljeni tekst (VIDEO)

Preuzmite sliku

Prijetnje i govor mržnje na društvenim mrežama i portalima sve su izrazitije u BiH.

Iako je govor mržnje krivično djelo, mnogi se ne ustručavaju, čak i ne skrivajući identitet, da pišu uvredljive komentare. Porazno je što rijetki podliježu zakonskim sankcijama, osim u slučaju ako su prijetnje upućene političarima. Uprkos skoro svakodnevnom govoru mržnje u medijima, svega nekoliko slučajeva ima sudski epilog.

Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu BiH, smatra poraznim što pravosuđe u našoj zemlji reaguje najčešće kada su prijetnje ili govor mržnje upućene političarima.

– Od prije nekoliko dana imamo dvije vrlo ozbiljne prijetnje u komentarima izrečene urednicima i menadžerima određenih portala koje nisu nimalo naivne. Mislim da su daleko ozbiljniji čak od nekih prijetnji izrečenih Miloradu Dodiku – kaže Zurovac.

Važeći propisi u BiH ne sadrži odredbe koje se eksplicitno odnose na zabranu govora mržnje na internetu. Međutim, ovo pitanje se može posmatrati u kontekstu odredbi krivčnog prava kojim se zabranjuje i sankcioniše izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i to u sva četiri krivična zakona.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) svakodnevno analiziraju ovakve prijetnje.

– Mogu vam reći da se vodi postupak po tim prijavama, vrši provjera i sadržaja i navoda i dostavlja izvještaj Tužilaštvu BiH na dalje postupanje – rekao je portparol SIPA-e, Luka Miladinović.

Urednici su obavezni brisati sadržaje sa uredljivim komentarima i govorom mržnje. Nekolicina portala to i čini, ali mnogi nemaju kriterije vijesti o uticaju i odgovornosti, smatraju sagovornici.

– To se kod nas ne poštuje, a ono što je najgore donosi novac. Mi smo svi postali roba. Zakone niko “ne ferma” ni dva posto – kazala je novinarka Milkica Milojević.

– Možemo reći da je to jedan preduslov za čitanost, jer određeni portali dopuštaju taj govor mržnje. Onda u jednom trenutku imamo situaciju da se više čitaju sami komentari od prethodnog teksta koji je objavljen – smatra psiholog Srđan Puhalo.

Kada bi portali, odnosno online mediji u BiH koji ne brišu uvredljive sadržaje, završili na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazbourgu, sud bi ih osudio zbog klevete na njihovim stranicama i u korisničkim komentarima. Više od 20 medija u Evropi upravo je tako završilo. Jer govor mržnje nije sloboda govora, već krivično djelo. (Tuzlanski.ba/Video: BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje