Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Gordan Grlić Radman: Da se Hrvatska pita BiH bi već bila u Europskoj uniji

Preuzmite sliku

Da se Hrvatska pita Bosna i Hercegovina bi već bila u Evropskoj uniji (EU), jer bi njeno članstvo doprinijelo sigurnosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Grlić Radman se nakon sastanka sa šeficom bosanskohercegovačke diplomatije Biserom Turković obratio medijima u Sarajevu, gdje je govorio o odnosima dviju država i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Rekao da se njihov sastanak nadovezuje na nedavnu posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sarajevu.

“Došao sam zajedno razmotriti mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u Hrvatskoj. Sada je naš red, budući da je zadnja sjednica održana u Sarajevu. Među ostalim, važno je to što nas sa Bosnom i Hercegovinom povezuje visoka robna razmjena, oko dvije milijarde eura godišnje, čime se možemo pohvaliti”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku povezuje i veliki niz infrastrukturalnih projekata, poput most Svilaj preko rijeke Save, koji je završen prošle godine, dok ove godine očekuju završetak radova na novom mostu kraj Gradiške.

Na sastanku je bilo riječi i o Južnom plinskom interkonekcijom kojom bi se trebali povezati plinski sistemi Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Bosni i Hercegovini bi otvorio dodatni nabavni pravac za plin kao i veću sigurnost pri opskrbe”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Najavio je i moguće održavanje ekonomskog foruma u Sarajevu, nakon zajedničke sjednice vlada dviju država.

Osvrnuo se i na zastoj rada institucija u Bosni i Hercegovini, ističući kako Hrvatska računa da će se situacija promijeniti i da će se stvoriti optimalni uslovi za održavanje sjednice.

“Iskreno se nadam da će doći do poboljšanja političkih okolnosti unutar Bosne i Hercegovine, a tome bi uvelike pridonijelo postizanje dogovora o Izbornom zakonu. Očekujem da će predstojeće posjete međunarodnih dužnosnika pridonijeti tom cilju da se ta prilika neće propustiti. Ohrabrujemo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, sve lidere da pokažu političku hrabrost i odlučnost i podrže proces koji će dovesti do jačanja povjerenja građana, pravednih izbora i u konačnici boljitka za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je hrvatski ministar, ističući kako njegova zemlja podržava stabilnu, cjelovitu i funkcionalnu BiH i njen evropski put.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje evropski put Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je najprije rekao da Hrvatska podržava sve dogovore lidera u BiH i poštuje Dejtonski sporazum.

“Hrvatskoj je u interesu zadovoljstvo, stabilnost BiH, a što je ujedno i jamac za evropski put. Kad bi se Hrvatsku pitalo, onda bi Bosna i Hercegovina već bila u Evropskoj uniji. Tu nema dvojbe. Kad pogledate da dijelimo najdužu granicu, mislim da bi članstvo BiH u EU-u pridonijelo stabilnosti, a isto tako bi pomoglo i Hrvatskoj”, rekao je Grlić Radman.

Prije obraćanja medijima dvoje ministara održalo je tete-a-tete sastanak, nakon čega je uslijedio sastanak delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,