Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Goran Salihović najavio tužbu protiv Dragana Mektića

Preuzmite sliku

Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović, uoči ročišta pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, najavio je da će tužiti ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog klevete.

Salihović kaže da Mektić iznosi laži i uvrede, te da takvi napadi predstavljaju urušavanje sistema.

“Krenuo je od Tužilaštva. Čovjek želi da bude i ministar, i političar, tužilac, a možda i predsjednik zemlje. Očigledno mu ne godi što je izgubio na izborima. Ne znam šta više hoće”, rekao je Salihović novinarima u Sarajevu.

On poručuje da je Mektiću najbolje da se bavi svojim poslom, te da VSTS mora reagovati i stati u odbranu sudija i tužilaca od napada koji su neprimjereni i prešli svaku granicu.

“Čovjek je izgubio kriterijume u svemu, vrijeđajući od (Bakira) Izetbegovića, (Milorada) Dodika, političara, tužilaca i sudija. Ja sam spreman da dam odgovor na sva postavljena pitanja, imamo dokaze i želim da to svi vide. Ne razumijem zašto to neko krije. Što se tiče mene i mojih kolega, mi ćemo ga (Mektića) sigurno tužiti za klevetu. Od onoga gdje kaže da mu je otvorena istraga za diplomu, ratni zločin i ko zna šta još, na kraju se ispostavilo da od toga ništa nije tačno”, rekao je Salihović.

On je uoči ročišta istakao i da ostaje pri zahtjevu da disciplinski postpuak treba da bude javan, da novinari i njegove kolege vide o čemu je riječ.

Nastavak glavnog pretresa Salihoviću pred prvostepenom Disciplinskom komisijom VSTS-a, na kojem bi trebalo da budu saslušani svjedoci Emil Pinkas i Hasan Pleh, kao i tuženi Salihović, i ovog puta počeo je bez prisustva javnosti, a predsjednik Komisije Mahmut Švraka naveo je da je Komisija ostala pri odluci da se sa ovog dijela ročišta isključi javnost jer je riječ o “živim predmetima u kojima su istrage u toku”.

Salihović je ovu odluku Disciplinske komisije uporedio sa inkvizicijom, ističući da se ovako nije postupalo ni u komunizmu.

“Dajte mi otkaz, stotinu godina zatvora, ali ovako ne može. Pet mjeseci ovo traje i ja nemam nikakvo pravo, ni tužbu nisam dobio”, napomenuo je Salihović.

Na prethodnom ročištu ispitana su četiri tužioca Tužilaštva BiH bez prisustva Salihovića i njegovog advokata Rifata Konjića.

Salihović, kome se stavlja na teret zloupotreba položaja i ovlašćenja, i njegov branilac odbili su da prisustvuju ročištu jer je bilo zatvoreno za javnost. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,