Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gonzales: Ne kažem da će se desiti, ali postoji strah da će doći do novog rata

Preuzmite sliku

Ricard Gonzales, međunarodni je dopisnik španskog El Paisa. Radio je u Washingtonu, Egiptu, Tunisu. Interesovao se za Balkan, no prvi put je došao i u regiju i u Bosnu i Hercegovinu.

“Mišljenje je da Balkan i BiH nisu stabilna mjesta, te da je potrebno pomoći mnogim zemljama bivše Jugoslavije da riješe probleme, kako bi postale stabilnije, prosperitenije mjesto, jer postoji strah da će se desiti novi rat. Ne kažem da će se to desiti, ali postoji strah. Jednom je bio rat, mišljenje je, nisu svi ratni zločinci odgovarali, neke rane nisu zaliječene i nekada kada se ne izliječi šteta u prošlosti, istorija se ponavlja. Dakle, mnogo je vijesti o ratu. Ali, također i generalno se čuju sportske vijesti sa prostora bivše Jugoslavije, Teletović, Divac, Đoković. Bivša Jugoslavija je bila dobra u proizvodnji šampiona”, rekao je novinar Gonzales.

Španski novinar će pored Cazina i Bihaća, te Banjaluke obići i Sarajevo i Mostar. Već je stekao generalnu sliku da je Dejtonska BiH u svojevrsnom “limbu”, blokirana, bez jasnog rješenja kako izaći iz kruga. Ipak, bio je i pozitivno iznenađen u Banjaluci:

“Bio sam u džamiji ovdje u Banjaluci, razgovarao sa mladim ljudima koji se mole i rekli su mi da ovdje žive bez ikakvih problema, iako su manjina. Mislio sam prije dolaska da postoje veći problemi za manjine u raznim dijelovima zemlje.”

Alex Čizmić je rođen u Anconi, ali mu je porodica iz Cazina. Svake godine dolazi u BIH, primijeti napredak. Ali, očit je kaže i odlazak stanovnika:

“Žalosno je vidjeti kako mladići idu u inostranstvo zbog nedostaka posla, zbog ovog stanja države. U Italiji nemamo stav o BiH, ne priča se mnogo o ovoj državi. Ako idete u Italiju i pitate mlađe generacije gdje je BiH, koji je glavni grad, šta se desilo u ratu, malo ko bi mogao odgovorit. A tako smo blizu, da, to je vrlo, vrlo žalosno.”

Na naše pitanje da li naši ljudi namjeravaju da se vrate, odgovorio je: “Ne. Nikako. Mislim, oni koje ja znam ne.” No, na “Da li ima razloga da se vrati” kazao nam je: “Da, razlog bi bio učiti jezik, prošlost, historiju.”

Iako su su sve bh. krize uglavnom našle mjesta na novinskim stupcima, Evropljani su generalno neinformisani o ovom dijelu kontinenta, kazali su. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje