Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gomilaju se dugovi: Pitanje dana kada će BHRT prestati sa radom

Upravni odbor BHRT-a ocijenio je da je pitanje dana kada će BHRT biti potpuno onemogućen da obavlja svoju funkciju, jer je osnovni prihod od RTV takse manji za petinu u odnosu prošlu godinu, što iznosi oko dva miliona maraka, a gomilaju se i dugovi prema dobavljačima.

Evropska radiodifuzna unija /EBU/ uputila je opomenu pred tužbu, zahtijevajući da im BHRT isplati dug u iznosu od 11 miliona KM, dok, istovremeno, entitetske televizije RTV Federacije BiH i Radio-televizija Republike Srpske ne ispunjavaju zakonske obaveze prema BHRT-u, tako da su dostigle iznos veći od 15 miliona KM, saopšteno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora podržan je prijedlog Poslovodnog odbora da se od zakonodavne i izvršne vlasti BiH traži da se angažuju na hitnim mjerama za opstanak BHRT-a i ubrza zakonsko rješenje za naplatu RTV takse, jer u protivnom moglo bi doći do nesagledivih posljedica za koje upravna tijela ne mogu preuzeti odgovornost.

U saopštenju se ocjenjuje da je BHRT žrtva nemogućnosti postizanja dogovora u parlamentu BiH, s jedne strane, te odnosa unutar sistema javnog RTV emitovanja u BiH, s druge strane.

Data je podrška na Nacrte programskih planova za 2017. godinu, iako su pripremljeni u krajnje neizvjesnim finansijskim okolnostima koje direktno utiču na osnovni status BHRT-a.

Upravni odbor podržao je i prijedlog nove organizacije BHRT-a koja treba odgovoriti na izazove i promjene koje donosi novi, multimedijalni pristup organizaciji i digitalna tehnologija, te se očekuje da će ovaj prijedlog biti završen do kraja godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,