Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Godišnjica najveće rudarske tragedije u Jugoslaviji: Prije 25 godina poginula je čitava smjena Rudnika Kreka (FOTO)

Preuzmite sliku

Polaganjem vijenaca na spomenik u krugu Rudnika “Dobrnja-jug” u Mramoru kod Tuzle danas je obilježena 25. godišnjica stradanja 180 rudara Krekine treće smjene, čija je prosječna starost bila 27 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka je rekao da posljednjih 25 godina nije bilo smrtnih slučajeva, ali da treba raditi na unapređenju i sigurnosti rudara na poslu.

“Vlast i na kantonalnom i na federalnom nivou Kreku treba shvatiti ozbiljno”, rekao je Mehić.

Na obilježavanju tragične godišnjice je bila i Elvisa Musić, kćerka poginulog rudara koja je rekla da posao traži godinama, ali da ga nema na vidiku.

“Elektroprivreda BiH mi je dala papir da trebam imati prioritet pri zapošljavanju, ali muž i ja smo nezaposleni”, rekla je Musić.

Smail Imamović je jedini rudar koji je preživio tragediju.

“Sve je to ostavilo velike traume. Do 25. godine sam imao jedan, a sada imam sasvim drugi život. Teško mi se prisjećati događaja kada sam izgubio 180 kolega”, rekao je Imamović koji danima poslije nesreće, dok je bio u bolnici, nije znao za smrt radnih kolega i prijatelja.

Kada se počeo oporavljati ljekari su mu rekli da je jedini preživio najveću rudarsku nesreću u bivšoj Jugoslaviji. Nesreću je, prema ocjeni istražitelja, izazvalo zapaljenje ugljenje prašine.

Iza poginulih rudara ostale su porodice s 365 djece. (Tuzlanski.ba/Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje