Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Gnusna provokacija u Prijedoru: Na Dan bijelih traka slave rođendan Orbanu i Mitroviću

Preuzmite sliku

Članovi Omladinske organizacije “Princip” iz Prijedora žele u ovom gradu da 31. maja proslave 58. rođendan premijera Mađarske Viktora Orbana i 55. rođendan vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

Istog dana u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima koji su se u tom gradu dogodili.

Skup, odnosno rođendanska proslava biće na Malom gradskom trgu u Prijedoru od 10 do 14 sati a prijema najavi organizatora očekuje se učešće preko 1.000 ljudi.

  • 31. maja 1992. izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

    Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva  na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi.  Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

    Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta. (

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje