Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Glumci Tuzlanske Akademije dramskih umjetnosti Damir Mašić i Samed Alić u najzahtjevnijem filmskom projektu bh. kinematografije

Nakon castinga koji je izveden u subotu 6 maja 2017., u igranom filmu “Godine Genocida” za određene uloge naći će se i mladi glumici Tuzlanske Akademije dramskih umjetnosti Samed Alić i Damir Mašić.

Film prati život, ratni put i tragediju Srebrenčana 11 jula, 1995. njihove egzekucije u Potočarima i Žepi, mučenja i strijeljanja na putu spasa u mjestima Kravica, K. Polje i Nova Kasaba.

U koordinaciji Maak Film Production i casting agencije Maak Films u subotu 6 maja 2017. je u zgradi KSC Vogošća izvedena prva od tri audicije za glumce i statiste za igrani film „Godine Genocida“.

Pored glavne producentice Mease Ibraković i linijskog producenta Adija Škaljića te co-producenta David-a Graham-a, film će režirati Mirsad Ademović i njegov pomoćnik Ado Hasanović.

Selektovana je prva grupa u kojoj bi se pored irskog glumca Gary Jones-a, za neke od glavih uloga mogli naći i glumci; Zijah Sokolović, Selma Alispahić, Ado Dulas, Darja Badnjević, Mirsad Ibišević, Rijad Gvozden i Adem Smailhodžić. U filmu će se pojaviti i poznata imena glumaca iz Hrvatske, Srbije i Engleske. Međutim, veoma je važno istaći da su u ovom veoma zahtjevnom projektu pored naše Selme Alispahić, u zavidnom broju scena svoje mjesto osigurali glumac iz Srebrenika Damir Mašić i Tuzlak Samed Alić.

Svrha ovog projekta je želja i potreba da istina o stradanju Bošnjaka i genocid u Srebrenici konačno bude urezan u historiju koja će putem filmske industrije opominjati mnoge generacije. Cilj filma je približiti ratni život Bošnjaka u Srebrenici koji su nekada imali sve, vihorom rata sve izgubili, prošli ljudsku golgotu ali su danas ipak primjer kako je ljudska volja za životnom ipak jača od svih teških nedaća.

Julski dani iz 1995. godine znatno se razlikuju od današnje atmosfere, ali oblak pun mržnje i negiranja iznad BiH i dalje je prisutan. Istinom historije, umjetničkim radom i zajedništvom, moguće je ukloniti ga kao i daleko moćnijeg agresora prije punih dvadeset i dvije godine. Od danas niko više neće moći oslobodilački rat nazivati građanskim ratom!- kazao je režiser i scenarista filma „Godine Genocida“ Mirsad Ademović koji je u srebreničkom genocidu izgubio 27 članova svoje najbliže porodice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje