Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Glavni tužilac TK Tomislav Ljubić traži izuzeće Ružice Jukić iz procedure izbora novih tužilaca

Preuzmite sliku

Glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona i ujedno kandidat za izbor novog glavnog tužioca ovog tužilaštva Tomislav Ljubić uputio je zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH za izuzimanje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić iz procedure izbora glavnog tužioca zbog njenih izjava u vezi sa nedavno održanim sastankom u Američkoj ambasadi u Sarajevu, kojem je prisustvovao i Ljubić.

Ljubić kaže da je bio “zatečen” stavovima Ružice Jukić koja je, između ostalog, optužila službenike Ambasade SAD-a da se miješaju u nezavisnost rada pravosuđa.

Sadržaj zahtjeva koji je tužilac Ljubić uputio članovima VSTV-a BiH prenosimo u cijelosti:

Uvaženi članovi VSTV-a BiH,

1) Neposredno nakon jučerašnjeg boravka u sjedištu VSTV-u BiH, gdje sam zajedno sa ostalih 8 kolega bio pozvan da vijeću opetovano prezentiramo program rada i KT TK za period 2019-2024 godina, kada nam je saopćena odluka vijeća o odlaganju sjednice VSTV-a BiH, navodima da sam bio zatečen sadržajem stavova koje je iznijela dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić.

Svakom pametnom je bilo očigledno da je ova članica vijeća planirano zloupotrijebila naše prisustvo, i da je pod okriljem istoga, pripremljeno iskoristila prisutne medije, koji su došli u vezi s procedurom našeg izbora.

2) Očigledno je da ova dužnosnica VSTV-a BiH svoje stavove javno objelodanjuje pred pred javnim i inim medijima, u svojstvu članice i dopredsjednice ovoga vijeća, ali na svom ličnom Facebook profilu, pri čemu se jasno i decidirano odredila na temu.

3) Cijeneći sadržaj i težinu optužbi koje je ova dužnosnica VSTV-a BiH danas iznijela pred medijima, koje optužbe se, između ostalih, odnose i na mene lično, kao i one koje se vezuju za moju kandidaturu na poziciju Glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla, to onda lično prepoznajem kao razlog za ovo moje reagiranje.

4). Prethodne stavove je ova dužnosnica iznijela pred predstavnicima više medija, i to neposredno nakon što je nama pozvanim, koji smo danas došli iz Bihaća, troje kolega, Orašja, jedan kolega, Tuzle, dvoje kolega i troje kolega iz Sarajeva, predsjednik VSTV-a BiH saopćio da smo “džaba” došli u Sarajevo, jer sjednica VSTV-a BiH nije uopće bila pripremljena sukladno Vašem poslovniku, što je onda onemogućavalo pojedine članove vijeća da na potpun način učestvuju u radu sjednice, konkretno u njenom dijelu koji se vezuje za naše prezentiranja programa rada, da bi nas predsjednik još upoznao da će vanredna sjdnica VSTV-a BiH biti ponovno zakazana, na istu temu, krajem maja.

5). Niko od člavova VSTV-a BiH na ovoj sjednici nije tražio utvrđivanje odgovornosti onih koji su doveli do prethodnih propusta, pa time i do prethodnih posljedica, jer je bilo očigledno da je i danima prije sjednice bilo jasno da neće moći biti ispunjeni poslovniči uvjeti ra raspravljanje i odlučivanja u našem izboru na jučerašnjoj sjednici.

6). Naime, prethodno propuštanje je značilo da je nas 9. bitnih dužnosnika u tužilačkoj strukturi u FBiH, od kojih su neki čak javno proglašeni trećerazrednim službenicima, jučen nepotrebno izostalo sa svojih poslova, da su bespotrebno izazvani troškovi našeg dolaska u sjedište VSTV-a BiH, kao i svi drugi troškovi dolaska u sjedište vijeća sa ne malih udaljenih lokacija, da bi nam na kraju bio najavljen samo novi okvirni termin nove vanredne sjednice VSTV-a BiH na istu temu.

7). Cjeneći sadržaj teško optužujućih navoda dopredsjednice Jukić koji se, između ostalih, odnose i na mene kao kandidata za prethodno naznačeni izbor, a kako bi se mogao referirati o potrebi moga dolaska na narednu vanrednu sjednicu VSTV-a BiH, od Vas ostalih svakog pojedinačnog člana VSTV-a BiH TRAŽIM pisano izjašnjenje o sljedećem:

– Da li su navodi koje je iznijela Vaša članica i dopredsjednica zvaničan instucionalan stav VSTV-a BiH ili ne, a za slučaj da to nisu onda dalje, također od svakog od Vas, TRAŽIM da se pojedinačno izjasnite da li i Vi djelite sve ili samo neke od svih iznijetih vrijednosnih sudova o meni kao kandidatu, njenih ostalih iznesenih stavova i mišljenja, kao i kvalifikacija koje je ona dala o svim uzorom vrijednim kolegama;

– Da li svaki od Vas članova VSTV-a BiH, ili neki od Vas, mene, kao kandidata na poziciju Glavnog kantonalnog tužioca Tuzlanskog kantona, presumtivno ocjenjujete kao trećerazrednog činovnika.

Tek po Vašem prethodno traženom izjašnjenju ja ću biti potpuno siguran da ću na vanrednoj sjednici vijeća, koju predsjednik vijeća planira za kraj maja, biti izložen objektivnom ocjenjivanju moga i programa rada drugog kandidata, naše prezentacije programa, kao i sadržaj odgovora na sva pitanja koja nama budete postavljali na zadane teme.

8). Za slučaj da se uopće ili decidirano ne izjasnite na ovo traženje, smatrat ću da ste suglasni sa svim iznijetim navodima i kvalifikacijama Vaše dopredsjednice o meni i drugima, što će biti od odlučnog značenja za moju odluku koja će proizaći iz odgovora na pitanje da li ste onda i Vi osobe kakve Vas presumptivno mene na taj način kvalificirate, ili to niste, te da li ću se ja i dalje izlagati svakom od Vas i Vašem sudu u vezi s ocjenom moje kandidature za glavnog tužioca KTTK.

9). Vaše odgovore možete poslati na ovu moju službenu mail adresu, ili putem Odjela za imenovanja VSTV-a BiH, od kojeg onda očekujem da dobijene odgovore proslijede na ovu moju mail adresu.

10). Dodatan razlog za naknadan konkretan zahtjev kao razlog akceptiram općepoznatu i nesumnjivu činjenicu da je Ružica Jukić bliska prijateljica sa drugim kandidatom za izbor Glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla, sa kojom očigledno dijeli iste vrijednosti, što je vidljivo iz njihovih sveukupnih kontakata u i izvan radnog vremena, u radne i neadne dane i dr.

11). U konačnom, a cijeneći sve prethodno, prema VSTV-u BiH stavljam sljedeći:

ZAHTJEV

Da VSTVBiH, prije održavanja naredne vanredne sjednice na kojoj će biti prezentirani programi kantonalnih tužilaštava sa područja Unsko-sanskog kantona, Posavskog kantona, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona donese sljedeće odluke:

Da ovaj zahtjev bude usvojen, da se članica i dopredsjednica VSTV-a BiH Ružice Jukić IZUZIMA iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru Glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla jer su prethodno iznijeti okolnosti takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet.

Da po službenoj dužnosti pokrenete postupak IZUZIMANJA članice i dopredsjednice VSTV-a BiH Ružice Jukić, i da se ista, također, IZUZME iz daljnje procedure i odlučivanja o izboru svih tužioca i glavnih tužilaca u Fedraciji Bosne i Hercegovine, zbog prethodno akceptiranih okolnosti koje su takvog značaja da objektivno izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost i kredibilitet I za sve njih, jer je očigledno da ista osoba i sve ove kolege cijeni trećerazrenim činovnicima.

Pored ovog zahtjeva, Ljubić je dostavio i transkript maila koji je Jukić u oktobru 2018. godine uputila članovima VSTV-a o glavnom tužiocu Tužilaštva TK.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje