Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Glavna tužiteljica i tužioci tužilaštva USK u posjeti tužilaštu u Tuzli

Glavna tužiteljica i tužioci iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona iz Bihaća posjetili su danas Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u okviru kontinuiranih aktivnosti USAID projekta pravosuđa u podršci tužilaštvima u BiH u procesuiranju koruptivnog, organiziranog i privrednog kriminala.

Radi se o radno-konsultativnom sastanku razmjene praksi i dobrih iskustava s fokusom na oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelima u oblastima korupcije, organiziranog i privrednog kriminala.

 • Glavna tema sastanka bilo je procesuiranje krivičnih djela iz oblasti korupcije, organiziranog i privrednog kriminala i oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelima. Uvodne napomene imali su glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva USK iz Bihaća Fadila Amidžić i glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tomislav Ljubić.

  Teme o kojima je, između ostalog, razgovarano na tom sastanku bile su činjenično koncipiranje organiziranog činjenja krivičnih djela protiv službene dužnosti, strategija tužilačke prezentacije, zastupanja optužnica i prijedloga za oduzimanje imovinske koristi stečene tim krivičnim djelima, te druga aktuelna pitanja u vezi s tim krivičnim djelima i oduzimanjem imovinske koristi, navodi se.

  Delegaciju USAID projekta pravosuđa predvodila je direktorica tog projekta Biljana Potparić-Lipa. Osim zamjenika glavnih tužilaca, šefova i tužilaca iz odsjeka za korupciju, organizirani i privredni kriminal iz oba tužilaštva sastanku su prisustvovali i predstavnici projekta “Jačanje javnog integriteta u FBiH i RS”, te načelnica i istražitelji iz Odjeljenja za privredni kriminal i korupciju MUP-a TK.

  – Sastanak je imao za cilj razmjenu dobrih praksi i iskustava u tim oblastima u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje je USAID Projekt pravosuđa prepoznao kao jedno od onih koji imaju razvijene modalitete provođenja dobrih praksi u procesuiranju korupcije, organiziranog i privrednog kriminala – ističe se iz Kantonalnog tužilaštva TK.

  Saradnja tužilaštava realizirana je u okviru USAID Projekta pravosuđa i projekta “Jačanje javnog integriteta u FBiH i RS”, koji finansira Vlada Velike Britanije.

  U delegaciji koja je posjetila to tužilaštvo bila je i ravnateljica Ureda za oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelima iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Marija Vučko.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,