Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Glavna tužiteljica Gordana Tadić uskoro najavila odluke o vrlo bitnim predmetima kriminala i zločina

Preuzmite sliku

V.d. glavna tužiteljica Gordana Tadić po prvi put od stupanja na dužnost obratila se medijima i građanima BiH.

“Poštovani građani,

Dva mjeseca nakon stupanja na funkciju v.d. glavne tužiteljice, a uoči završetka tekuće godine, želim se obratiti javnosti i izvjestiti da smo u proteklom periodu, poduzeli niz aktivnosti, radi osiguranja efikasnog rada Tužiteljstva BiH.

U proteklom periodu, održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiteljima i uposlenicima tužiteljstva, kao i sa dužnosnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj suradnji i aktivnostima u narednom periodu.

Javnosti mogu reći da ćemo u narednom periodu, nakon okončanih istraga, donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima, organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih iz naše nadležnosti.

O radu Tužiteljstva BiH, najbolje govore naši dosadašnji rezultati.

U ovoj godini, Tužiteljstvo BiH navršava 13 godina postojanja i primiče se brojci od 5000 osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti.

U pogledu procesuiranja ratnih zločina, prepoznat je rad ovog tužiteljstva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procenat osuđujućih presuda je preko 80%.

U proteklih 12 godina, tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigli su optužnice u 564 predmeta protiv 1797 optuženih osoba.

Sud BiH je od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1139 osoba.

Procenat osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH je iznad 90%.

Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje.

Samo u predmetima za kaznena djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 milijuna KM.

Za kaznena djela neovlaštenog prometa opojnim drogama za period od 4 godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba.

U predmetima za porezne utaje i financijski kriminal, samo u jednom predmetu npr. Čago i dr. oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7,5 milijuna KM.

Izrečene su pravomoćne presude za kaznena djela terorizma u trajanju od oko 150 godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga.

Uvijek smo otvoreni za konstruktivan dijalog.

Želim istaći da je Tužiteljstvo BiH institucija svih građana naše zemlje i u narednom periodu nastavljamo intenzivno raditi na proceuiranju svih kaznenih djela iz naše nadležnosti, a građanima, medijima, udrugama žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama, zahvaljujemo se na podršci koju nam pružaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje