Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Glasanje u odboru Senata SAD: Eric Nelson potvrđen za ambasadora SAD u BiH

Preuzmite sliku

Eric George Nelson, kandidat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za ambasadora u Bosni i Hercegovini, potvrđen je jučer na Odboru za vanjske poslove Senata SAD.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, senatori su jednoglasno potvrdili njegovu nominaciju.

Time su otvorena vrata za istu takvu potvrdu i u samom gornjem domu američkog parlamenta, što bi se, piše ovaj list, trebalo desiti vrlo brzo.

Nakon toga, Nelsonu slijedi i ceremonija polaganja zakletve u State departmentu, čime se otvara put za njegov dolazak u BiH. Može se očekivati da on na dužnost u Ambasadi stupi već do početka naredne godine.

Nelsona je Tramp nominirao 27. avgusta ove godine. Relativno brzo, 4. oktobra, on je saslušan pred Odborom za vanjsku politiku Senata. Tokom svog istupa istakao je da će se boriti za daljnji napredak BiH u oblasti privrede i borbe protiv korupcije, vladavinu zakona i bolju upravu i vlast, poboljšanje sigurnosti i veća ljudska prava.

– Nastavit ću s dosadašnjim aktivnostima Ambasade na povećanju transparentnosti i odgovornosti. Kada lokalne institucije ne budu djelovale ili kada bude ugrožena stabilnost i sigurnost, ciljane sankcije mogu biti efektivan odgovor – naveo je Nelson u svom svjedočenju pred senatorima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje