Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

General Neilsen: Bosna i Hercegovina za nas važan i vrlo aktivan partner

Preuzmite sliku

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio delegaciju NATO odbrambenog koledža (NDC) iz Rima, sa komandantom koledža generalpukovnikom Maxom Nielsenom na čelu.

NDC je visoka akademska institucija NATO saveza, koja kroz različite edukativne i istraživačke programe pomaže razvoju kohezije i efikasnosti NATO saveza po različitim pitanjima transatlantske sigurnosti, ali i priprema zvaničnike odbrambenih sistema savezničkih i partnerskih zemalja za buduće rukovodne pozicije.

U NATO odbrambenom koledžu u Rimu više puta su različite edukacije pohađali i istaknuti uposlenici MOBiH i pripadnici OS BiH. 

Polaznici Kursa o regionalnoj saradnji sa ovog koledža i osoblje NDC-ja, njih oko 50, od 14. do 16. marta se nalaze na studijskom putovanju po Bosni i Hercegovini, kako bi se upoznali s političkim i društvenim aspektima, kao i odbrambenim sistemom BiH.

Helez je istakao važnost NATO-a i EUFOR-a za mir i stabilnost BiH, ali i cijele regije, te naglasio da je za to važan i čim brži napredak naše zemlje na putu ka euroatlantskim integracijama.

Helez je ocijenio da posjeta delegacije NDC-a dolazi u veoma važnom trenutku za BiH, “koji je možda i među ključnima u našoj novijoj historiji, kada nam se konačno otvaraju vrata pregovorima za punopravno članstvo u EU“.

– Želimo da pored svih izazova o kojima ste čuli, ponesete lijepe uspomene i da u ovim burnim vremenima Bosna i Hercegovina ne bude zapostavljena u vašim strateškim promišljanjima – rekao je Helez, zahvaljujući i na odličnoj saradnji koju MO i OSBiH imaju sa ovim NATO koledžom.

Neilsen je istaknuo spremnost NDC-a da i nadalje podržava bh. odbrambene strukture.

– Međunarodna zajednica želi da Bosna i Hercegovina uspije i prema onome što sam ovdje vidio i od Vas čuo – radite sve prave stvari. BiH je za nas važan i vrlo aktivan partner. Svjesni smo malignih uticaja na njenom putu ka napretku, i imat ćete i dalje našu podršku – zaključio je Neilsen.

Sastanku u sjedištu MO BiH, prisustvovao je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse brigadni general Mirsad Ahmić, uz šefove kabineta ministra odbrane i zamjenika ministra za politiku i planove, a prethodio mu je informativni brifing kojeg je u Domu OSBiH u Sarajevu predvodio pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Goste iz NDC-a on je upoznao sa glavnim aktivnostima MO i OSBiH, posebno onima koji se tiču interoperabilnosti OSBiH i saradnje sa strukturama NATO-a.

Studijska grupa NDC-a nastavlja posjetu našoj zemlji do 16. marta, a planiran je i susret sa načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH generalmajorom Gojkom Kneževićem, saopćop je Ured za odnose s javnošću MOBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje