Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

General Mašović o Dodikovim anketama u Oružanim snagama BiH: Nisu sprovedene, to je plod mašte

Preuzmite sliku

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka u Lukavici na press konferenciji izjavio je da je čak 80 posto Srba u Oružanim snagama BiH voljno preći u nove vojne formacije koje će RS formirati.

Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, ističe da nikakve ankete nije bilo.

– Kao prvo ankete nije bilo i anketa nije sprovođena i nemoguće je sprovesti. Takvu vrstu ankete unutar Oružanih snaga BiH nije moguće uraditi. Imamo vrlo jasno propisane odredbe koje tretira Zakon o službi Oružanih snaga BiH.

Takve vrste anketa je apsolutno nemoguće sprovesti, a da to ne podrazumijeva kršenje zakona i ulazak u odredbe čak krivičnog zakona. Takve ankete nisu sprovedene i one su za mene apsolutno samo plod želje ili mašte pojedinaca, koji nije zasnovan na bilo kakvim egzaktnim pokazateljima – kazao je Senad Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH dodao je da je najbitnije da mora postojati vladavina zakona.

– Mora se poštivati zakon u punom njegovom kapacitetu. Oružane snage BiH će sigurno apsolutno funkcionisati i izvršavati sve svoje zakonom propisane zadatke. Bilo kakva želja i potreba za promjenom zakona, Parlamentarna skupština BiH je mjesto gdje se te eventualne političke želje mogu sprovoditi. Ukoliko se neke odredbe Zakona o odbrani ili Zakona o službi promijene, mi ćemo te odredbe sprovoditi. Dok su ovakve odredbe na snazi, one će biti sprovođene i poštivane – kazao je na kraju Mašović. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje