Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Gauk i Mujkić dobitnici nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u BiH

Za ovogodišnje dobitnike “Account” nagrade za najbolje istraživanje o korupciji u Bosni i Hercegovini na svečanosti koja je održana večeras proglašeni su Žana Gauk za tekst “Medicinski uređaji u bih na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti”, objavljen na Capital.ba, i Semir Mujkić, novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN za tekst i video prilog “Djeca čekaju na sigurne golove zbog greške u slovima”, objavljen na portalu Detektor.ba.

Gauk je izjavila da se nada da će naredne godine biti više novinara koji će se na taj način baviti novinarstvom, ne zbog nagrada već da bi ispunili svoj zadatak – istražili, dokumentovali, ukazali na nepravilnosti, prozvali imenom i prezimenom i mijenjali stanje u društvu.

Mujkić je dobio nagradu za najbolje istraživanje u multimedijalnim sadržajima, za pisani i video izvještaj o problemima vezanim za nabavku sigurnih golova u Federaciji BiH.

Novac za nabavku sigurnih golova je izdvojen novac nakon pogibije dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja u oktobru 2015.

Žiri za dodjelu ove nagrade činili su glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, urednica vijesti i zamjenica glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina Gordana Milinković, glavna i odgovorna urednica portala Tačno.net Štefica Galić, medijski ekspert Radenko Udovičić i novinar Online magazina Žurnal Amarildo Gutić.

Direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – Account Eldin Karić naveo je da žali zbog činjenice da je na ovogodišnji konkurs pristiglo relativno malo prijava.

Ovo je šesta godina za redom u kojoj Account nagrađuje novinare za izuzetne napore u otkrivanju korupcije u Bosni i Hercegovini i obavljanju primarne uloge čuvara javnog interesa. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje