Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

FUCZ pruža podršku ”Maršu mira 2020”

Preuzmite sliku

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i ove godine pruža podršku učesnicima “Marša mira 2020“ koji je zbog pandemije koronavirusa (Covid-19) organizovan u otežanim uslovima i sa smanjenim brojem učesnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog složene epidemiološke situacije i sprečavanja širenja koronavirusa, učesnici nisu bili u mogućnosti krenuti iz Nezuka, kao proteklih godina, nego su jutros u 9:00 sati krenuli sa Crnog vrha kod Zvornika, podsjetili su iz FUCZ-a.

Prethodnih godina u ”Maršu mira” učestvovale su hiljade ljudi iz cijelog svijeta, a jutros je sa Crnog vrha krenulo tek nekoliko desetina njih kojima će se u kampu Liplje pridružiti i ostali učesnici.

  • ”Marš mira”, koji se organizuje od 2004. godine u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.

    Pripadnici FUCZ uspostavit će kampove na za to određenim lokacijama a sa terenskim vozilima sa prikolicama, cisternama za vodu, medicinarima i ostalom opremom pratit će učesnike ”Marša mira” čitavom trasom tokom trodnevnog pješačenja i pružati im podršku sve do Memorijalnog centra u Potočarima gdje će 11. jula biti obavljena komemoracija i dženaza za devet žrtava genocida.

    Predstavnici FUCZ od početka su uključeni i u rad Organizacionog odbora i Pododbora za organizaciju ”Marša mira 2020.” i kroz sve aktivnosti u vezi s pripremom za održavanje ovogodišnjeg ”Marša mira”.

    Timovi FUCZ rano jutros, 8. jula, stigli su u Glode u općini Zvornik, obavili potrebne pripreme i uspostavili kamp u kome će večeras prespavati učesnici ovogodišnjeg Marša mira. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje