Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Forum mladih KO SDP BiH Tuzla: ‘Studenti/ce nisu samo izvor prihoda za UNTZ i Vladu TK!’

Preuzmite sliku

Bezuslovni prelazak studenata u narednu godinu studija aktuelna je tema na Univerzitetu u Tuzli. 

Ovaj zahtjev Univerzitet u Tuzli uputio je prema Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona. Također, osim ovog zahtjeva, Univerzitet je uputio i molbu da budući potencijalni studenti ove godine ne polažu prijemni ispit. Zbog izjava Premijera Denijela Tulumovića koji je istakao da ne zagovara bezuslovni prelazak studenata, isti iskazuju nezadovoljstvo na društvenim mrežama o čemu smo već pisali.

Saopštenjem za medije oglasio se i Forum mladih KO SDP BiH Tuzla: 

“Nakon izjava da “studenti neće biti oštećeni”, danas se dešava upravo to. Studentima i studenticama UNTZ ne samo da se nije pomoglo, nego im je i otežan završetak ove akademske godine i otežano im je polaganje ispita.

Od studenata i studentica se očekuje da u samo dvije sedmice nadoknade ono što su, ne svojom krivicom, propustili/e u posljednja tri mjeseca, od njih se očekuje da u te dvije sedmice polažu parcijalne ispite, te da prikupljaju potpise i ovjere semestar, a osim toga, ispitni termini su raspoređeni tako da će studenti/ce u samo mjesec dana imati čak 3 roka. Pored toga, studenti/ce i njihove porodice su također pogođeni ekonomskom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, a uopšte se ne spominju finansijske olakšice za studente i studentice Univerziteta.

  • Studenti/ce Univerziteta se kažnjavaju, kao da su oni/e krivi/e za neodržavanje online nastave na velikom broju predmeta, te za upitan kvalitet online nastave na pojedinim predmetima na kojim je ipak održana. Studenti/ce se kažnjavaju što su posljednjih nekoliko mjeseci volontiranjem i pomaganjem naprasno zatvorenim građankama i građanima, ispravljali/e greške vlasti.

    Degutantno je što se kao razlog uskraćivanja olakšica studentima i studenticama navodi da bi, zbog olakšica, univerzitetski prihodi bili smanjeni. Studenti/ce nisu samo izvor prihoda za Univerzitet u Tuzli i za Vladu Tuzlanskog kantona! Ovakvim izjavama i potezima pojedinaca i pojedinki sa Univerziteta i iz Vlade TK, studentima i studenticama se poručuje da je bolje da upišu privatne ustanove za visoko obrazovanje, te im se poručuje da je bolje da napuste Bosnu i Hercegovinu, jer se ovdje niko ne brine za studentska prava i nikoga ne zanimaju zahtjevi studenata i studentica!

    Forum mladih KO SDP BiH Tuzla pruža punu podršku studentima i studenticama u borbi za studentska prava!” – navodi se u saopćenju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje