Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Forto: Pridržavajte se mjera ili ćemo produžiti ‘zatvaranje’

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera tokom vikenda kako bi pomogli zdravstvenom sistemu da ne doživi potpuni kolaps. U suportom poručio je Forto, mjere će biti još rigoroznije.

To je kazao danas tokom otvorenja novog punkta za drive-in testiranje na koronavirus koji se nalazi na trolejbuskom depou u Sarajevu.

Govoreći o najavljenim protestima ugostiteljskih radnika, Forto je kazao da svi imaju pravo na negodovanje, ali da je potrebno da svi preko vikenda pokušaju zaustaviti rast broja novozaraženih kako ne bi došlo do dodatnih pooštravanja mjera.

– Danas imamo 16 mrtvih u KS. Strašno je ozbiljna situacija u zdravstvenom sektoru, a može biti puno gore, ne zato što je virus smrtonosan, već zato što zdravstveni sistem ne može to podnijeti – poručio je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da je situacija slična jučerašnjoj te da nema pada broja novozaraženih.

Poručio je da je će novootvoreni punkt za drive-in testiranje olakšati građanima da dođu do rezultata posebno u vremenu kada broj novozaraženih raste.

Govoreći o najavljenom ‘zatvaranju’ KS za vikend, ministar je kazao da zdravstveni sektor ne može da odgovori na novi ‘priliv’ pacijenata.

– Želimo uvidjeti da li ćemo za vikend imati zaustavljanje povećanja broja novozaraženih. Ukoliko to bude slučaj, produžit ćemo ‘zatvaranje’ za još koji dan – poručio je ministar Vranić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje