Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Forto: Potpuni lockdown za Sarajevo nema smisla, skandalozan rad nivoa FBiH

Preuzmite sliku

Povodom razmatranja trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo i odlučivanja o daljim mjerama, danas je održan Kolegij Vlade Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imajući u vidu da sutra u sedam sati ističu mjere zabrane koje su bile određene za vikend, vodeći računa o složenosti epidemiološke situacije, kao i da donošenje određenih mjera može zahtijevati uključivanje Skupštine KS, zatražili smo da se o epidemiološkoj situaciji raspravlja na zasebnoj hitnoj sjednici Skupštine, čije održavanje smo tražili za 15. mata 2021. godine. Dobili smo potvrdu o održavanju Kolegija Skupštine sutra ujutro u 8.30, a u cilju odlučivanja o zahtjevu Vlade i eventualnom zakazivanju hitne sjednice. Nakon odluke o održavanju sjednice, Vlada će se očitovati sa novim zaključcima i mjerama”, izjavio je premijer KS Edin Forto.

A što se tiče lockdowna prokomentarisao je…

“Lockdown će možda biti i ako stignu vakcine. Potrebno je to da bi imunizacija imala efekta. Volio bih da imamo dobre vijesti, ali ne bih da govorim o onome što nije potvrđeno”, rekao je premijer KS.

“Potpuni lockdown za Kanton Sarajevo nema smisla. Neću da prebacujem lopticu, ali ovo što radi federalni nivo je skandalozno”, poručio je.

Mjere zabrane rada za sve poslovne subjekte u Kantonu Sarajevo ističu sutra ujutro u sedam sati. Po isteku zabrane, poslovni subjekti nastavljaju se radom, poštujući sve propisane epidemiološke preporuke i naredbe.

Nastava u Kantonu Sarajevo će se odvijati, kako je ranije odlučeno, po online modelu do 26. marta 2021. godine.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 598 novozaraženih koronavirusom, dok se u istom periodu od oboljenja COVID-19 oporavilo 416 osoba, objavljeno je ranije u nedjelju iz Vlade KS.

“Nažalost, jučer je preminulo 15 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.635 osoba“, navodi se u saopštenju Vlade KS.

Dodaje se da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih bio 602 osobe, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.003 pacijenta.

U Kantonu Sarajevo danas je zabilježeno 4.506 aktivnih slučajeva COVID-19.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,