Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Forto i Katica na Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica učestvovali su na Četvrtom regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu.

Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja današnjih panela, ali i Foruma u cijelini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.

Forto je bio govornik na panelu “Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere”, na kojem je učestvovao i gradonačelnik Tirane Erion Veliaj, koji su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.

Кako je istaknuto, jedan od glavnih razloga odlaska je kvalitet života i korupcija, a tek nakon ovih razloga slijede ekonomske prilike i prilike za posao.

Nakon toga premijer KS sastao se s predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Na forumu su, između ostalih, učestvovali i predsjednici Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.

Posljednjeg dana Foruma, u nedjelju, planiran je premijerski panel, na kojem će o vizijama evropske budućnosti i aktuelnoj situaciji u procesu eurointegracija govoriti premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Također, u nedelju će se na Forumu oglasiti i predstavnici diplomatije, i to ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni i ambasador i šef Delegacije Evopske unije u Srbiji Sem Fabrici, saopšteno je iz Pres-službe KS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje