Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Formiranje vlasti u TK: Alisa Bijedić najbliža premijerskoj stolici?

Preuzmite sliku

Prema informacijama kojima raspolaže Tuzlanski.ba nekadašnja ministrica finansija u Vladi TK Alisa Bijedić najbliža je premijerskoj stolici.

Podsjetimo, Alisa Bijedić inače kadar SDP-a krajem aprila 2013. godine podnijela je ostavku na mjesto ministrice finansija u Vladi TK jer nije željela da krši zakon, a bila je pod pristiskom da to uradi.

Nakon toga zastupnici u Skupštini TK su na vanrednoj sjednici hitnog karaktera sredinom maja izglasali smjenu ministrice finansija u ostavci Alise Bijedić, a usvojili su i odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za april 2013. godine.

Alisa Bijedić bila je i stečajna upravnica u slučaju TTU-a, a danas kako saznajemo ima svoju privatnu revizorsku kuću.

Za petak 11. januar najavljen je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona kada bi trebalo da bude imenovano i rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela.

Vlast u Tuzlanskom kantonu kako sada stvari stoje će formirati građanski blok kojeg čine SDP, DF, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH.

Podsjetimo, nedavno je od strane SBB-a odnosno predsjednika Kantonalnog odbora osve stranke Bahrudina Bate Hadžiefendića bila upućena inicijativa da se vlast formira i sa PDA, jer bi u tom slučaju skupštinska većina bila puno stabilnija.

Međutim, SBB-ov prijedlog bio je jedoglasno odbijen.

Prema našim saznanjima osim pozicije premijera TK, SDP-u će u nadležnost pripasti najmanje četiri ministarstva, a to su najvjerovatnije Ministarstvo finansija, zatim unutrašnjih poslova, poljoprivrede te sporta i mladih.

Ono što je veoma izvjesno je mjesto predsjednika Skupštine TK kojom će u naredne četiri godine predsjedavati Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF).

Potpredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će Socijaldemokratska partija (SDP), a trenutno se spominju Vedrana Petrović, Žarko Vujović i Slađan Ilić.

Na čelo Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK mogao bi se vratiti Zvjezdan Karadžin iz Naše stranke.

Podsjetimo, Karadžin je već obnašao ovu funkciju u ekspertskoj Vladi Tuzlanskog kantona.

Također, postoje velike vjerovatnoće da će Bahrudin Hadžiefendić ostati još četiri godine na čelu ministarstva zdravstva.

U svakom slučaju građani Tuzlanskog kantona očekuju što prije da se formira Vlast u TK jer nove ministre kao i pemijera odnosno u ovom slučaju premijerku očekuje dosta posla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,