Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Fondacija ‘Mak Dizdar’: Mapiranje stećaka je bitno za očuvanje bh. kulturnog naslijeđa

Projekat “U kamenu uklesano” koji je provela je Fondacija “Mak Dizdar” imao je za cilj da kroz zajednički rad na proučavanju, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa poveže mlade ljude iz BiH.

Projekat su podržali USAID i Internacionalna organizacija za migracije.

“Projektom “U kamenu uklesano” želimo potaknuti aktivan odnos prema vlastitom kulturnom naslijeđu među mladima, promovirati ideju pluralizma i multiperspektivnosti u proučavanju prošlosti, te ukazati na bogatstvo i ugroženost naše zajedničke srednjovjekovne baštine. Nadamo se da ćemo ovim projektom podići svijest o o stećcima i potaknuti odgovorniji odnos države i lokalnih zajednica prema njima”, ističe predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“ Gorčin Dizdar.

Ističe da su se fokusirali na srednjovjekovne nadgrobne spomenike-stećke, koji se mogu pronaći u gotovo svim dijelovima zemlje.

“Stećaka u Bosni i Hercegovini ima više od 60.000, a 24 nekropole stećaka upisane su u UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa. Uprkos ovim brojkama, te impresivnom značaju za kulturno naslijeđe BiH, velika većina stećaka je u lošem stanju”, kazao je Dizdar.

Mladi iz pet bh gradova: Foča, Travnik, Trebinje, Stolac i Posušje su bili zaduženi za formiranje timova volontera sa kojim su proveli aktivnosti u oviru projekta, prenosi Fena

Aktivnosti su se odvijale u dvije faze projekta.

“Prva faza obuhvatila je trodnevnu radionicu na kojoj su učestvovali svi timovi. Radonica je obuhvatala osnovnu obuku u istraživačkim metodama (arheologija, historija umjetnosti, etnografija) i tehnikama fotografije i registracije nekropola. A druga faza obuhvatila je rad timova u svojim zajednicama: registracija i fotografiranje nekropola stećaka, snimanje razgovora sa lokalnim stanovništvom o sjećanjima i pričama vezanim za stećke, te pripremu i pisanje tekstova za publikaciju”, ističe Dizdar.

Kroz ovaj projekat su mladi imali priliku steći vještine samostalnog istraživačkog rada i teranskog rada, ojačati vještinu rada u timu, te se još više upoznali sa kulturnim naslijeđem Bosne i Hercegovine.

“Osim sticanja vještina za timove koji su učestvovali u projektu, “U kamenu uklesano” je višestruko značajan i za kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Prvi put nakon nakon 1960-tih godina pokrenuta je incijativa popisa stećaka, korištenjem savremenih tehnologija. Pored toga, ovaj projekt se može smatrati prvim korakom ka stvaranju turističkog proizvoda: čišćenje nekropola, obrazovanje mladih u ulogama vodiča i stvaranje potrebe za turističkim turama koje bi prikazale bogatu historiju Bosne i Hercegovine”, naglasio je Dizdar.

Za večeras je zakazana izložba fotografija nekropola stećaka i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma u Historijskom muzeju u Sarajevu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje