Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Finska potvrdila, pružit će podršku BiH za dodjelu kandidatskog statusa

Preuzmite sliku

Finska je spremna podržati prijedlog za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, pod uslovom da to podrazumjeva napredak zemlje u implementaciji reformi koje je definisala Evropska komisija, navedeno je u saopćenju vlade Finske.

Vijeće za opšte poslove (GAC) sastat će se u Briselu u utorak, 13. Decembra, a Finsku će predstavljati Ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen. Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke o godišnjem paketu proširenja Komisije, kako je navedeno na stranici vlade Finske.

“Politika proširenja mora nastaviti da se zasniva na rigoroznim, ali pravednim uslovljavanjem i ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo. Partneri se moraju posvetiti vrijednostima EU i uskladiti se sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije. Na dnevnom redu bi mogao biti i prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU. Finska može podržati prijedlog za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da je povezan s potrebom napretka u ključnim reformama koje je predložila Komisija”, navedeno je u saoćenju.

Vezano | Potvrđeno: BiH u četvrtak definitivno dobija kandidatski status za članstvo u EU 

Također je navedeno da će Vijeće raspravljati o nacrtu zaključaka za sastanak Evropskog vijeća 15. decembra gdje će se raspravljati o “Ukrajini i Rusiji, ekonomskim i energetskim pitanjima, sigurnosti i odbrani i južnom susjedstvu”.

“Finska smatra da je važno da EU nastavi sa svojim snažnim, efikasnim i ujedinjenim odgovorom na ruske vojne napade u Ukrajini. Finska također podržava prijedlog Komisije da se Ukrajini dodijeli 18 milijardi eura makrofinansijske pomoći 2023. Finska smatra važnim brzo rješavanje problema s energetskim tržištem na nivou EU i otvorena je za istraživanje različitih opcija za smanjenje cijena energije i ublažavanje neizvjesnosti i rizika na tržištu”, navedeno je.

U Vijeću za opšte poslove, države članice EU prvenstveno predstavljaju njihovi ministri za evropske poslove. Zadaci ovog vijeća uključuju pripreme za sastanke Evropskog vijeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,