Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte film “Efendijin zavjet” o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu

Preuzmite sliku

Mladi okupljeni oko CAT Bosna i Hercegovina završili su snimanje dokumentarnog filma o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu, pod nazivom: Efendijin zavjet  u čijoj je realizaciji učestvovao veći broj istoričara, hrišćanskih i islamskih vjerskih službenika, predstavnici Grada Tuzla i direktni potomci Efendije Kurta.

Ime tuzlanskog muftije Kurta upisano je zlatnim slovima u historiju ovih prostora i predstavlja sinonim za požrtvovanost i temelj suživota kakvom se teži. Međutim, do kraja prethodne godine veliki efendija je u svome gradu imao samo ulicu. Malo je ljudi u tragičnoj i krvavoj historiji nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Bosne i Hercegovine koji zaslužuju da im se ime pamti i spominje kao što je to ime Muhameda Šefketa ef. Kurta koji je nesebičnim zalaganjem na Badnji dan 1942. spasio veliki broj tuzlanskih Srba, Roma i Jevreja od planiranog pokolja.

Da ovaj plan Tajnog odbora za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli ipak bude osujećen zaslužan je Muhamed Šefket efendija Kurt (1879. – 1963.) Svoj uticaj efendija Kurt je iskoristio da spriječi progon srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva. Saznavši za zločinački plan, s  grupom uglednih Tuzlaka zatražio je hitan prijem kod njemačkog komandanta grada Hohbajera i njegovog zamjenika, potpukovnika Vista, od kojih je zatražio da spriječe zločin.

 • Njemačka komanda je odmah istakla plakat sa tekstom upozorenja da niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi. Da su se Nijemci u donošenju takve odredbe rukovodili svojim interesom, po svoj prilici, bio je
  svjestan i efendija Kurt. Zato je, u nastojanju da učvrsti njihov demarš otišao u Zagreb zatraživši od Andrije Artukovića da
  ustaše ne diraju mirno srpsko stanovništvo.

  Zahvaljujući angažmanu efendije Kurta u Tuzli nije bilo masovnih zločina nad Srbima u Tuzli. O velikom efendiji Kurtu u filmu govore istoričari iz Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnici Međureligijskog vijeća, Grada Tuzla, Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Također, u filmu se mogu čuti i prva snimljena svjedočenja efendijinih direktnih potomaka Azre i Fuada, koji govore o svome djedu iz drugačije perspektive.

  Film, koji je sniman tokom 2020. godine je rađen na ideju tima mladih iz CAT Bosna i Hercegovina u realizaciji UnaStorija iz Tuzle. Režiju i scenario potpisuju Mirza Efendić i Ljubiša Veljković.  Film možete pogledati na You Tube kanalu CAT. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,