Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

FHMZ jedina relevantna institucija za prezentiranje podataka o kvalitetu zraka

Federalni hidrometeorološki zavod BiH saopćio je danas da kao ovlaštena institucija za monitoring kvalitete zraka u okviru Federalne mreže stanica, prikuplja, arhivira, obrađuje i prezentira podatke o stanju kvalitete zraka sa svih referentnih mjernih mjesta u Federaciji BiH, kao i da su svi podaci o stanju kvalitete zraka u FBiH javno dostupni i mogu se naći na linkovima WEB stranice tog zavoda.

Također kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, podaci o Indexu kvalitete zraka mogu se naći na android aplikaciji koja se možete instalirati klikom na ikonu „android na WEB stranici Zavoda”.

 • Metodologija izrade Indexa kvalitete zraka urađena je u saradnji sa Austrijskom agencijom za zaštitu okoliša, UNEP-om, Federalnim zavodom za javno zdravstvo.

  Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, međutim, upozoravaju kako su u posljednje vrijeme učestale „prezentacije“ podataka izmjerenih sa njihovih stanica i mjernih uređaja koji ne rade sa referentnom metodom (jeftini nereferentni senzori) od nevladinih organizacija i drugih osoba, kao i izračun i prezentacija Indexa kvalitete zraka u skladu sa njima nepoznatim metodologijama.

  – S obzirom da je kvaliteta zraka na referentnim mjernim mjestima ozbiljno narušena, pogotovo u zimskom periodu i u periodu temperaturnih inverzija, pravovremna i tačna informacija s predloženim adekvatim mjerama zaštite su od velikog značaja za zdravlje stanovništva.

  Ovim putem želimo naglasiti da se ograđujemo od svih prezentacija i interpretacija stanja kvalitete zraka u FBiH čiji izvor nije Federalni hidrometeološki zavod, jer dodatno zbunjuju stanovništvo i unose nemir, navode iz tog zavoda.

  Iz FHMZ pozivaju medije i stanovništvo da koriste podatke nadležnih institucija iz oblasti kvalitete zraka kako ne bi došlo do širenja netačnih, neusaglašenih i kontradiktornih informacija.

  Također, važno je istaći da postoje i mnoge web stranice, kao i aplikacije za mobilne telefone koje građani koriste i koje nude rezultate mjerenja kvaliteta zraka. Jedna od njih je i AirCare, a koja nam je pokazala sljedeće rezultate zagađenosti zraka na području grada Tuzla.

  Prema mjerenjima prikazanim na fotografijama možemo vidjeti najveću stopu zagađenja u naselju Ši Selo, gdje je izmjerena vrijednost zagađenja zraka u visini od čak 18 puta većoj nego npr. u naselju Bukinje koje se nalazi u neposrednoj blizini Termoelektrane Tuzla, te je kvalitet zraka naveden kao ‘opasan’ pri čemu građani trebaju zatvoriti prozore, a aktivnosti napolju svesti na minimum te nositi zaštitne maske. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje