Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

FHMZ: I danas umjereno visoke koncentracije polutanata u zraku

Kvalitet zraka u četvrtak je bio loš i nezdrav na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH osim pozadinske stanice na Ivan-Sedlu.

Kao i dan ranije, najlošiji je bio zrak u Visokom, Zenici i Tuzli gdje su bile visoke koncentracije lebdećih čestica i sumpor dioksida. Vjerovatno u ovu grupu spadaju i Živinice međutim nemamo podatke o koncentraciji PM čestica. U dijelovima Zenice (Tetovo) izmjerene su i visoke koncentracije azotnog dioskida.

Koncentracije azotnog dioksida su prekoračile propisanu dnevnu graničnu vrijednost (>85 ug/m3) i na stanici Otoka u Sarajevu. Na svim sarajevskim stanicama koncentracije lebdećih čestica su bile vrlo visoke i nezdrave. Takve su bile i u Lukavcu i Jajcu. U Goraždu znatno niže koncentracije lebdećih PM čestica no ipak dovoljno visoke da prekorače dnevnu graničnu vrijednost.

U toku dana dolazilo je do jačih povremenih promjena meteorološke slike i s tim u vezi stanja kvaliteta zraka u sjevernijim dijelovima zemlje, pa je barem kratkotrajno na području tuzlanskog kantona u poslijepodnevnim satima postojao period sa zrakom nešto boljeg kvaliteta.

Na osnovu izvještaja Federalnog hidrometeorološkog zavoda – Sarajevo, u petak ujutro, na području doline Bosne (Zenica, Visoko, Visoko), Sarajevskog polja (Ilidža, Otoka), doline Spreče (Lukavac) koncentracije polutanata u zraku slične su jučerašnjim prosjecima. Umjereno visoke u istočnim dijelovima Sarajeva (Bjelave, Vijećnica), Tuzli, Goraždu i Jajcu.

Jaka temperaturna inverzija se jutros ponovno uspostavila na području srednje Bosne pa je za očekivati da u toku dana koncentracije polutanata zadrže trend porasta.

Tokom vikenda se očekuje postepeno poboljšanje kvaliteta zraka na području cijele zemlje. Destabilizacija atmosfere će učiniti da dođe do vertikalnog miješanja zraka iz različitih slojeva što će smanjivati koncentracije polutatanta u zraku. Tome bi trebale pogodovati i slabe padavine koje se očekuju.

Na žalost, ne očekuje se jak vjetar koji bi mogao ubrzati proces samopročišćavanja zraka pa je nezahvalno prognozirati tačno vrijeme poboljšanja uvjeta po pojedinim dijelovima zemlje kao i nivo očekivanih koncentracija u kotlinama.

Srednje dnevne koncentracije praćenih materija i eventualna prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti su prikazane u tabeli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,