Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fejzić: Dolazite u Srebrenicu svim drugim danima, a ne samo 11. jula

Preuzmite sliku

Naša rana je još uvijek otvorena i bolna. Bolna je kao i svake godine i svakog dana u proteklih 26 godina, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica na komemoraciji žrtvama iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas, na dan sjećanja na genocid u Srebrenici, opet se okupljamo oko naših ubijenih, oko bijelih nišana, oko naše tuge. I kao i svake godine, govorimo, a možda bi bilo bolje da šutim. Kao i svake godine, obećavaju nam, a možda bi bio bolje da ne pominju. Kao i svakog 11. jula poručujemo ‘Nikada više’, dok ta fraza blijedi, a posljedice genocida ostaju”, istakao je Fejzić.

Podsjetio je da je više od 40 visokih svjetskih dužnosnika prije godinu dana bilo uz njih u poruci čuvanja sjećanja na genocid i borbe protiv posljedica genocida.

“Jake riječi i srdačni govori ohrabrili su nad da nismo sami. Opet smo nekako pomislili da svijet gleda u nas. A onda opet, cijela godina tišina. Da li treba da ponovno citiramo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju? Da li treba da napomenemo da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za genocid, kao i više od 50 drugih saučesnika u genocidu, a još ih je mnogo na slobodi?”, kazao je Fejzić.

Kako je kazao, odgovore na ova pitanja ne zna.

“Znam da će te presude ostati kao svjedok historije, kao poruka za generacije koje tek dolaze, kao temelj učenja o genocidu i žrtvama bošnjačkog naroda. Pa upravo nam te presude i ovi bijeli nišani u Potočarima ne dopuštaju da stanemo. A za one koji ne žele da vide, koji ne žele da čuju i koji ne žele da saznaju, nema presuda, činjenica i neoborivih dokaza koji će im promijeniti mišljenje”, istakao je Fejzić.

Naglasio je da “zvanične vlasti u bh. entitetu Republika Srpska aktivno rade na reviziji historije, negiranju genocida, umanjenju žrtve i slavljenju zločina. Djeca u školama na području ovog bh. entiteta ne uče o Srebrenici, taj juli 1995. godine i cijeli period agresije na BiH se provuče tek kao neka fusnota u historijskim udžbenicima, ako i to mjesto uspiju dobiti”.

“A onda nas stvarnost svakodnevnice pogodi. U njoj se kao ‘koracima naprijed’ smatraju sitni potezi koje smo čekali i više od decenije. Čini se da trebamo biti zahvalni što je konačno uklonjena ploča zločincu Radovanu Karadžiću sa zgrade Studentskog doma na Palama. Poručuju nam da trebamo biti zadovoljni što je konačno uklonjen nelegalni objekat iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju”, pojasnio je Fejzić.

Kako je kazao, i svako novo iskustvo opominje na ono što su davno trebali naučiti: Niko neće doći da ih spasi, da im pomogne…

“Obećavali su nam zakon o zabrani negiranja genocida, pa su iznevjerili. Opet. I žrtve i svjedoke i nas. Mnogi su obećali riješiti pitanje diskriminacije u obrazovanju, konačno staviti tačku na kraj negiranju bosanskog jezika, osigurati zapošljavanje bez diskriminacije, stvoriti prilike za trajno održivi povratak i opstanak, stati u kraj govoru mržnje i napadima na Bošnjake-povratnike”, istakao je Fejzić.

Poručio je da s tim izazovima još uvijek žive.

“Mi pružamo ruku dijaloga, mi otvaramo vrata naših kuća, mi smo uvijek tu za izgradnju mira, jer je samo mir garant naše budućnosti i temelj naše BiH. Ono što nikada nećemo prihvatiti je pregovaranje o istini i činjenicama, relativiziranje naših žrtava i dovođenje u sumnju svega onoga što je sudski i historijski već davno utvrđeno. U ime žrtava dužni smo stvarati okolnosti mira i tolerancije, radi izgradnje bolje budućnosti naraštaja koji su ostali iza žrtava ali i radi nas samih. Rat nam mora biti pouka, a mir moramo shvatiti kao šansu da zajednički gradimo perspektivu svima koji žive na ovim prostorima”, rekao je Fejzić.

Pozvao je da se posjećuje mezarje žrtava genocida u Potočarima.

Dolazite u Srebrenicu i svim drugim danima, a ne samo 11. jula. Budite tu, i uz naše majke, sestre, kćeri, žene Srebrenice, koje gotovo tri decenije stoje na braniku pravde. Budite oslonac Srebrenici, budite nam još jedan glas u ovoj misiji koja je i dalje pred nama – da sačuvamo istinu o genocidu za buduće generacije. Svaki dan pamtimo, svakog dana se sjećamo, a 11. juli nikada ne zaboravljamo. Neka naša najveća osveta bude pravda, neka naša najbolja poruka bude opstanak”, naglasio je Fejzić.

Danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za još 19 žrtava genocida iz jula 1995. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje