Subota, 31. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo se oglasilo o dešavanjima u Zavodu Pazarić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je danas saopštilo da je upoznato da je direktor Zavoda, uz prethodnu pribavljenu saglasnost Upravnog odbora Zavoda od 03.07.2019. godine, obavijestio nadležne institucije (FUP, SIPA, Tužilaštvo BiH) o indicijama da postoje određene nepravilnosti koje se odnose na građevinske radove na tri lokacije u Zavodu te u vezi sa tim očekuju da sve institucije postupaju u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa svojim nadležnostima, formiralo komisiju koja treba da utvrdi dešavanja sa svim kapitalnim ulaganjima u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine – Pazarić od 2009. do 2018. godine.

Vezano | Salić: ‘Štićenici u Domu Pazarić žive u jako lošim uslovima. Imaju samo tri obroka, a za 15 godina nije promijenjen jelovnik’

Nadalje, a vezano za Zaključke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donesene na sjednici održanoj 11.09.2019. godine, ovo Ministarstvo će odmah po zaprimanju istih pristupiti njihovoj realizaciji i poduzeti sve potrebne mjere kako bi osiguralo zaštitu i sigurnost lica s invaliditetom koja borave u ovom Zavodu, kao i drugim ustanovama socijalne zaštite od federalnog značaja.

Ministarstvo je opredjeljeno da u svom daljem djelovanju vodi brigu o korisnicima usluga ustanova socijalne zaštite, te poduzima aktivnosti na poboljšanju uslova i podizanju standarda u istim, navodi se u saopštenju Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje