Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Federalni štab civilne zaštite: Očekuje se rast oboljelih, ali mjere daju rezultate

Preuzmite sliku

Goran Čerkez, savjetnik ministra zdravstva Federacije BiH kazao je da je na području tog bh. entiteta do sada obavljeno 3.320 testova na novi koronavirus od kojih je 371 bio pozitivan. Istakao je i da je u posljednja 24 sata testirano 290 osoba, a da ih je za 24 potvrđeno da su oboljeli od COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Javnosti se obratio i federalni premijer Fadil Novalić koji je izrazio saučešće svima koji su izgubili bližnje u pandemiji koronavirusa, zaželio brz oporavak oboljelima i zahvalio se građanima FBiH što slijede upute nadležnih organa i pridržavaju se izdatih naredbi.

“Pored njih još je i zdravstveni sektor najzaslužniji što, ipak, možemo konstatirati da kontroliramo ovu pandemiju“, istakao je Novalić i nastavio:

“Izglasan je zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Taj zakon je novo svjetlo u borbi protiv koronavirusa na ekonomskom polju. Prema informacijama iz zdravstvenog sektora nastavlja se nabavka daljih sredstava u borbi protiv pandemije, koja se odnosi na zdravstveni sektor, a to su respiratori i odjela za zdravstvene radnike.“

Novalić je pojasnio i da privredni subjekt koji nije plaćao obaveze do 29. februara ove godine, neće imati pravo na subvencije. Kada je riječ o otkazima radnicima Novalić se nada da će novi zakon zaustaviti taj proces u FBiH.

“Ukoliko brzo ovaj zakon koji smo donijeli na Vladi donesemo i na parlamentima on će poslati poruku da nemaju potrebe poslodavci da otpuštaju radnike. Što se tiče samog biroa, oni su projektovani da mogu primiti određen broj ljudi za vrijeme i ove krize. Ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz stabilizacionog fonda davati biroima kako bi servisirala taj povećan broj ljudi. Sasvim sigurno je da kredite neće vraćati oni koji izgube posao“, kazao je Novalić.

Čerkez je rekao da je do sada 371 pozitivna osoba na koronavirus rezultat činjenice da građani FBiH poštuju mjere koje su donesene.

“Sigurno je da očekujemo dalji rast oboljelih od COVID-19 i svjesni smo da mjere koje su donesene da su nam uveliko promijenile život, međutim mjere daju rezultate, što se može vidjeti po kretanju i trendu oboljelih koje imamo. ovo su jedine mjere koje doprinose usporavanju širenja koronavirusa i bitno je da zajedno nastavimo provoditi te iste mjere, kako one osobne zaštite, tako i sve druge mjere koje Vlada FBiH uvodi i da nastavimo da se zajedno borimo protiv koronavirusa“, istakao je Čerkez.

Dodao je da je jako bitno da građani koji imaju blaže simptome respiratorne prirode, kao što su grlobolja, kašalj, malaksalost ne odlaze na posao ili u zdravstvene ustanove misleći da se ne radi o zarazi koronavirusom.

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite istakao je da ga raduje ponašanje osoba starijih od 65 godina, koje su od danas mogle u periodu od osam do 12 sati da odu po penzije i kupe neophodne namirnice.

“Nadamo se da će ova i preostala četiri dana uspješno sve uraditi onako kako želimo da sve protekne. Svakako i oni koji su imali svoje obaveze do 12 sati su se suzdržali“, kazao je Solak i dodao:

“Po zaključku Predsjedništva uspostavljaju se prinudni izolacijski punktovi na svim graničnim prelazima koje kontroliše Federalna uprava za inspekcijske poslove. Cijeli posao uspostave punktova će obezbijediti Federalna uprava civilne zaštite sa inspekcijskim službama i epidemiološkim službama lokalnih općina.“

On je kazao i da je donesena mjera koja se odnosi na poljoprivredne proizvođače, kojima će se omogućiti da imaju nesmetan prolazak i rad na poljoprivrednom dobru kojim gazduju.

Prema službenim informacijama državnog Ministarstva civilnih poslova u BiH je do sada registrovano 688 oboljelih od COVID-19, od čega 371 u FBiH, 304 u RS i 13 u Brčko Distriktu. Preminulo je 27 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje