Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Federalni ministar uputio Javni poziv borcima

Preuzmite sliku

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, kao predstavnik Radne grupe Vlade Federacije BiH za pregovore s demobilisanim borcima, ponovo je pozvao borce okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da odrede svoje predstavnike za pregovore i, ukoliko žele, odmah sutra u bilo kojem terminu budu primljeni na razgovore u sjedištu Vlade Federacije BiH.

Javnost i demobilisane borce resorno federalno ministarstvo još jednom podsjeća da je Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica koji omogućuje uspostavu i objavu Registra u parlamentarnoj proceduri prošao Predstavnički dom, a očekuje se da će biti usvojen i u Domu naroda.

U parlamentarnu proceduru upućen je i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, a Ministarstvo je prihvatilo zahtjev da od 1. augusta ove godine finansiranje rada boračkih organizacija i udruženja bude obustavljeno do donošenja Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

S demobilisanim borcima i načelnicima općina postignut je dogovor o dinamici rješavanja statusnih pitanja ove populacije, a Federalno ministarstvo je prihvatilo sve zahtjeve boraca koji su u njegovoj nadležnosti.

U pripremi je, po prijedlogu boraca i boračkih udruženja, izrada kriterija po kojem će biti raspodjeljivana sredstava za rješavanje prioritetnih pitanja boračkih kategorija, a koja bi trebala biti raspoloživa od septembra ove godine.

Federalni ministar pozvao je borce koji su okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH da ne čine ništa nepravedno prema sebi, već da hitno odrede predstavnike i razgovaraju s predstavnicima Ministarstva i Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,