Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FBiH: Ustanove socijalne zaštite bez dovoljno kadra za rad sa štićenicima

Preuzmite sliku

Vlada FBiH upoznala se s izvješćem o stručnim kapacitetima ustanova socijalne zaštite kojima je osnivač Parlament FBiH, a koje je, postupajući po zaključcima Zastupničkog doma od 9. decembra 2020., načinilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Izvještaj je pokazao da, prema pravilniku o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u FBiH, u svim ustanovama nedostaje stručnog kadra za rad sa štićenicima, piše Večernji list BiH.

Stanje u ustanovama Parlament FBiH osnivač je pet ustanova, a to su Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić, Zavod za odgoj muške djece i mladih Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. Od ukupnog broja sistematiziranih radnih mjesta, u Zavodu Bakovići popunjeno je njih 75,27%.

Nadalje, postotak sistematiziranih radnih mjesta za stručno osoblje, odnosno osoblje koje izravno radi sa smještenim korisnicima, u odnosu na ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta iznosi 61,29%, pri čemu postotak njihove popunjenosti iznosi 71,93%. Što se tiče potrebnog stručnog kadra, najveći se deficit uočava kod okupacijskih instruktora i njegovatelja te nešto manji kod edukatora – rehabilitatora i socijalnih radnika.

U Zavodu Drin popunjeno je 89,13% sistematiziranih radnih mjesta. Postotak tih radnih mjesta za stručno osoblje, odnosno osoblje koje izravno radi sa smještenim korisnicima, u odnosu na ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta iznosi 70,65%, pri čemu postotak njihove popunjenosti iznosi 88,20%. Što se tiče potrebnog stručnog kadra, najveći deficit uočava se kod okupacijskih instruktora te nešto manji kod edukatora – rehabilitatora i defektologa. Nedostaje odgajatelja U Zavodu Pazarić popunjeno je 75,40% sistematiziranih radnih mjesta. Postotak radnih mjesta za stručno osoblje, odnosno osoblje koje izravno radi sa korisnicima, u odnosu na ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta iznosi 70,49%, pri čemu postotak njihove popunjenosti iznosi 76,74%.

Što se tiče kadra, najveći deficit je kod okupacijskih instruktora te nešto manji kod edukatora – rehabilitatora i defektologa. U Ustanovi Ljubuški popunjeno je 90,9% sistematiziranih radnih mjesta. Postotak sistematiziranih radnih mjesta za stručno osoblje, odnosno osoblje koje izravno radi sa smještenim korisnicima, u odnosu na ukupan broj sistematiziranih radnih mjesta iznosi 54,54%, pri čemu postotak njihove popunjenosti iznosi 87,5%. Najveći je deficit kod medicinskih sestara – tehničara te nešto manji kod radnih terapeuta, fizioterapeuta i socijalnih radnika.

Od ukupnog broja sistematiziranih radnih mjesta u Zavodu Sarajevo, popunjeno je 69,23%. Postotak za osoblje koje izravno radi s korisnicima, u odnosu na ukupan broj radnih mjesta, iznosi 51,28%, pri čemu postotak njihove popunjenosti iznosi 60%. Najveći je deficit odgajatelja, suradnika za organiziranje života u ustanovi i suradnika za organiziranje života izvan ustanove. Vlada FBiH naložila je pripremu programa za zapošljavanje potrebnog kadra u ustanovama socijalne zaštite.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje