Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

FBiH: U junu izvršeno 1.813 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem mjera

Preuzmite sliku

 

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine u toku juna izvršili su ukupno 1.813 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 96 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 96 prekršajnih naloga u iznosu od 156.340 KM.

Inspekcijski organi naime nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprječavanju daljnjeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

Inspektori su također izrekli 253 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali 18 rješenja o zabrani rada i 138 upozorenja.

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u junu izvršili 225 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 19 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 19 prekršajnih naloga u iznosu od 36.040 KM, te izdali 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, 18 rješenja o zabrani rada i 138 upozorenja.

Uzimajući u obzir stabilizaciju epidemiološke situacije u FBIH, izvjestan broj federalnih inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije bio je i dalje dodatno angažiran na vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora, ali sada s naglaskom i orijentacijom na ispunjavanje plana redovnih inspekcijskih nadzora, te blagovremenih incidentalnih i akcidentalnih postupanja.

Intenzitet i sadržaj inspekcijskih nadzora u smislu kontrole provođenja obavezujućeg minimuma higijensko-epidemioloških mjera iz novih naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je Vlada FBIH usvojila na sjednici 3. juna.

Kršenje minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

U odnosu na maj i juni, evidentna je potreba za kontinuiranim praćenjem stanja na terenu zbog mogućeg opuštanja i održavanja dostignute discipline subjekata nadzora u poštivanju mjera i preporuka, jer istovremeno nije zabilježen pad broja konstatiranih prekršaja.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apelirali su na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka u Federaciji Bosne i Hercegovine. (Fokus)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,